Bună dimineața, dragi cititori! Vă urez la mulți ani, sănătate multă, cele rele să se spele și cele bune să vă sune în acest nou an în care intrăm cu mare atenție, dar optimiști. Azi mergem împreună undeva prin Popești, hăt în incinta vechii fabrici Danubiana, la Messania Box.
O privire fugitiv aruncată pe social media zilele astea relevă că, aparent, jumătate din populația Bucureștiului este în Tenerife, restul vreo 45% la Comarnic, plus 5% noi cei rămași și asta explică ce gol e orașul.
Ce putem face noi, cei aflați în localitate în acest final de sezon de Sărbători și început de an nou? Simplu – mâncăm șnițele și ne jucăm Planet Coaster. Sau, când ne plictisim, ne pocnește o dorință de a da un suflu nou casei, dorință generată poate de faptul că nu am mai ieșit din ea dinainte de Ajun.
Personal, această dorință s-a manifestat în forma unei comode/noptiere/măsuțe pe care să amplasez o vază mare cu flori. Nu am nici flori, nici o vază mare, dar am avut VIZIUNEA. Românește, m-am dus întâi la Ikea, unde mi-am amintit de acest meme care circula zilele trecute.
Am plecat de acolo totuși cu niște rafturi și caserole.
Apoi, cum stăteam îmbufnată în parcare, mi-am amintit de o situație pe care instagramul tot încearcă să mi-o aducă la cunoștință: un loc lângă București denumit Messania Box, un depozit imens cu mobilă veche, lustre vintage, farfurii retro, bibelouri-rațe, efectiv un rai vizual. Am descoperit că – stupoare! – depozitul se deschisese mai devreme dupa vacanță și am purces spre Popești-Leordeni, locul unde visele domestice devin realitate.
Locul se caută pe Waze, așa cum ți se indică pe Instagram. Este la capătul Șoselei Olteniței, la cca 10km de București, și se află în incinta Danubiana.
Danubiana a fost o fabrică de anvelope și cauciucuri din vremea comunismului, apoi în anii 90 s-a privatizat, iar în prezent este un parc industrial. Cu Waze înainte, am ajuns la un ciorchine de depozite care din afară pot părea ușor părăsite. Dar cel puțin unul dintre ele ascunde adevărate minuni.
O dată ce pășești în incinta Messania Box, devine clar că vei petrece multe ore aici, pentru a studia fiecare obiect. Câțiva alți clienți își fac loc prin culoarele ticsite de minuni: doamne cochete care vin deseori pe aici să își completeze colecția de bibelouri, corporatiști care au hotărât să renunțe la dressingul ăla scandinav cu uși culisante & multiple spații de depozitare și acum aleg un șifonier cu leu încrustat, plus alți iubitori de frumos.
Tendința în ultimii ani, încurajată de stilul minimalist, scandinav, dar și evident necesară și utilă în blocurile noastre în care nu prea ai loc – atât în cele comuniste, cât și în ansamblurile rezidențiale noi în care bucătăria e practic în hol și dormi cu capul în aragaz – este să alegem funcționalul și mobilierul care optimizează spațiul în detrimentul aspectului. Dar poate că o variantă e să le îmbinăm cu succes, iar lângă o bibliotecă cu rafturi multe putem strecura și o comodă cu leu încrustat.
La Messania Box mi-am clătit ochii cu multe piese de mobilier cărora îmi venea să le spun pe nume pe care azi nu prea le mai auzi, precum scrinuri. Dar și bufete, în varii forme și varietăți de lemn, sau dulapuri, șifoniere, noptiere și alte minuni, precum mese de biliard.
Pe partea de accesorii de iluminat, aceste veioze incredibile.
Sau poate niște scaune tapițate ca niște opere de artă.
Și chiar dacă nu sunteți în căutare de mobilier, partea de accesorii, veselă pentru servirea mesei, pahare sau ceramică decorativă este generoasă la Messania Box, de la farfurii din Franța, bibelouri în formă de rață, la pahare, scrumiere sau supiere.
La plecare, o să vă întâmpine cei mai simpatici căței, care locuiesc în căsuțele special amenajate pentru ei, prietenoși și jucăuși, de care au grijă cei de la depozite. Astfel că e posibil să plecați de la Messania Box cu farfurii frumoase, mult păr de câine pe haine, de la îmbrățișări, și certitudinea că vă veți întoarce.