ARHIVA B365

Raiffeisen ar putea ataca în instanţă confiscarea bunurilor pe care avea ipotecă în cauza Voiculescu

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 8 august, în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la 8 ani, şi pe Sorin Pantiş, fost ministru, la 7 ani de închisoare. Instanţa a stabilit un prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro şi a dispus confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, libere de orice sarcină, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi ale companiei Grivco, care erau gajate în favoarea Raiffeisen Bank.

Potrivit unor surse din piaţa avocaturii, Raiffeisen a solicitat o opinie în acest sens casei de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, care urmează să stabilească dacă există cale de atac împotriva acestei decizii. Reprezentanţii Raiffeisen au afirmat că banca nu a luat nici o decizie în acest sens.

Contactat de Mediafax, Ion Nestor, co-managing partner la NNDKP a transmis: „Din cate ştiu, colegii mei discută cu banca pe această temă, dar nu există încă un mandat”.

Potrivit Codului Civil, în lipsa unor altfel de prevederi contractuale, ipoteca urmează bunul gajat, adică un activ rămâne sub ipotecă indiferent dacă i se schimbă proprietarul. Problema băncii este însă că instanţa a decis ca bunurile să fie confiscate şi trecute în patrimoniu statului libere de orice sarcină, ceea ce înseamnă că nu vor rămâne ipotecate.

Dacă banca va pierde bunurile ipotecate, va avea opţiunea, cel mai probabil, să ceară firmelor debitoare rambursarea anticipată a creditelor sau să provizioneze integral sumele acordate. Pe lângă confiscarea sediului posturilor Antena şi cel al grupului de firme Grivco, şi al terenurilor aferente, magistraţii de la CAB au decis să îi confişte lui Dan Voiculescu şi penthouse-ul din Şoseaua Kisseleff, cu o valoare estimată de 250.000 de euro.

De asemenea, instanţa a decis confiscarea sumei de 3.515.756,4 dolari plus TVA aferent, ce reprezintă chiria pe care a încasat-o în baza contractului de închiriere a spaţiului Grivco de către Romtelecom. Pentru recuperarea acestei sume, instanţa a dispus confiscarea bunurilor mobile şi imobile şi a banilor din conturile firmelor la care Voiculescu figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate în ţară sau în străinătate.

Curtea de Apel a mai dispus, în cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are în conturi pâna la concurenţa sumei de 15 milioane de lei, la BRD, şi pâna la concurenţa sumei de 5 milioane de lei, la RBS Bank.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button