Rafila: Probabil ne întoarcem la normal în martie. Starea de alertă ar putea fi ridicată, după 2 ani de prelungiri continue

11 feb. 2022
281 Afișari
Rafila: Probabil ne întoarcem la normal în martie. Starea de alertă ar putea fi ridicată, după 2 ani de prelungiri continue

Actuala stare de alertă a fost instituită pe 7 februarie și va expira la începutul lunii martie, după ce timp de doi ani a fost prelungită consecutiv, la fiecare 30 de zile. Acum, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vorbește în premieră despre ridicarea stării de alertă, ceea ce ar conduce la eliminarea cadrului prin care se mențin restricțiile în România. Ar însemna, în special, renunțarea la limitarea accesului în spații publice, care acum este condiționat de existența certificatului de vaccinare, precum și oferirea libertății de a organiza evenimente private, nunți, botezuri, și petreceri în cluburi. România ar urma, astfel, trendul din țările vestice unde se renunță la certificatul digital (Marea Britanie) sau la mască în exterior (Italia, Spania).

Într-un interviu acordat Digi24, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, că în următoarele 3-4 săptămâni vom ajunge la un număr de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembrie, deci la o incidență apropiată de 1, și atunci sigur că putem discuta despre o reevaluare a măsurilor de sănătate publică și chiar la renunțarea la anumite restricții, cum ar fi acest document, certificatul digital.

„Restricțiile trebuie ridicate gradual. Oamenii trebuie să înțeleagă că au în continuare responsabilitate pentru semenii lor”, a insistat ministrul.

„Ultimele restricții care se vor ridica, dacă pot fi considerate așa, vor fi legate de utilizarea măștii în interior”, a precizat însă Alexadru Rafila. „În rest, probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem să renunțăm și la starea de alertă, care deja se prelungește de aproape doi ani în România. Ne putem gândi că vom putea scăpa de mască chiar și în interior, dar lucrurile trebuie făcute gradual”, a subliniat ministrul Sănătății.

Rafila cere în continuare prudență

Ministrul Rafila nu exclude apariția de noi variante Covid, în afară de cele aflate în circulație comunitară, Omicron și Delta, de aceea cere atenție din partea românilor.

„Nu excludem apariția de noi variante”, a avertizat ministrul Sănătății, dar el spune că aceste noi variante ar putea afecta doar anumite comunități sau anumite grupuri vulnerabile. „Sper să fie ultimul val care pune probleme majore”, a punctat Alexandru Rafila.

„Asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenție și că nu trebuie să-i protejăm, mai ales pe cei vulnerabili, prin vaccinare”, a atras atenția ministrul Sănătății.

Obligativitatea purtării măștii de protecție în interior va fi însă printre ultimele restricții care vor fi eliminate de autorități, a mai spus ministrul Rafila.

Restricțiile s-ar putea relaxa și în România, după ce va trece de valul 5 al pandemiei de Covid-19, după ce mai multe țări din vest, unde a trecut deja unda de îmbolnăviri, au eliminat din reguli.

Italia și Spania au ridicat, în ultimele zile, restricțiile privind obligativitatea măștilor de protecție în aer liber în majoritatea circumstanțelor. Guvernul italian a declarat, de asemenea, că intenționează să ridice limitele de prezență pe stadioane. Același lucru se pregătește și în Spania, în zilele următoare.

Cehia a eliminat joi regulile care cer prezentarea certificatului de vaccinare împotriva COVID-19 pentru a participa la evenimente și pentru a intra în restaurante. După ce a anunțat că renunță la certificatul de vaccinare, Marea Britanie se pregătește ca pe viitor Covid-19 să fie tratată ca orice răceală, fără carantină.

Îți recomandăm să citești și: 

 

Cookies