Rafila: Set de măsuri de săptămâna viitoare în față variantei Omicron. Călătorii să fie testați la sosirea în România

03 dec. 2021
642 Afișari
Rafila: Set de măsuri de săptămâna viitoare în față variantei Omicron. Călătorii să fie testați la sosirea în România
Rafila: Set de măsuri de săptămâna viitoare în față variantei Omicron. Călătorii să fie testați la sosirea în România/ Sursa FOTO: Facebook Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, vineri, că săptămâna viitoare Guvernul va lua un set de măsuri, printre care și introducerea testelor PCR pentru călători înainte cu 48 de ore de sosirea în România. Decizia va fi introdusă ca măsură de precauție a răspândirii variantei Omicron pe teritoriul României.

Testele PCR vor fi introduse pentru anumite persoane și doar pentru țările care prezintă un risc (zona roșie -n.r), însă măsurile care sunt încă nefinalizate vor fi urma un model din țările UE. „Trebuie să găsim o solutie aplicabilă în Romania”, a spus ministrul, apreciind că există un entuziasm în a lua măsuri și apoi acestea să nu fie aplicate. Comentariul său s-a referit la propunerea avansată astăzi de DSU, departamentul condus de Raed Arafat, care privea introducerea de astăzi a testelor PCR la intrarea în țară.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat, vineri, că Institutul Național de Sănătate Publică a propus ca la intrarea în România să se facă cu test PCR negativ, indiferent din ce zonă vin călătorii, iar Departamentul a venit în ședința CNSU de azi cu un proiect de hotărâre „elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către specialiștii din cadrul INSP”, însă Guvernul a decis reanalizarea acestuia.

„Au fost analizate documentele şi propunerile Centrului European de Control a Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spaţiul UE cu un test PCR, astfel încât să se reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini. Este importantă şi aplicabilitatea unei noi măsuri, pentru că dacă introduci o măsură pentru care nu te pregăteşti din punct de vedere logistic, şi vă dau un simplu exemplu, dacă acum în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, şi nu mă refer la testarea din aeroporturi, ci la faptul că pacienţii care vin din zona roşie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poţi să faci acest lucru, dacă discuţi şi despre prelevarea probei de la domiciliul pacientului, deci trebuie găsită o soluţie care să fie convenabilă din punct de vedere a protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată să fie şi aplicată”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Săntății crede că varianta Omicron este deja în România

Alexandru Rafila crede că varianta Omicron se află deja pe teritoriul României, chiar dacă nu se știe de existența ei, precizând că nu este neapărat nevoie să fie detectată la cele două persoane suspecte care au sosit din Africa de Sud. Legat de aceste teste, Rafila a menționat că Institutul Cantacuzino nu a eliberat încă rezultatele analizelor.

Întrebat dacă oamenii trebuie să se alarmeze cu privire la pericolul noii variante, ministrul Rafila a răspuns sec „nu știm”, „nu se cunosc date despre acestă nouă tulpină”.

Astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat lista statelor considerate cu risc epidemiologic. Astfel, Franţa şi Portugalia se numără printre ţările intrate în zona roşie, iar Spania a intrat în zona galbenă, în urma creşterii numărului cazurilor de COVID-19.

 

Cookies