ESENTIAL

Raed Arafat, victimă a dezinformării pe Facebook. „Poza nu este una recentă”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a postat pe pagina sa de Facebook un avertisment privind dezinformarea care are loc în mediul online. În cursul zilei de azi au circulat o serie de imagini cu șeful DSU, în care era surprins într-un supermarket, fără mască. În cele din urmă s-a dovedit că fotografiile provin de dinaintea pandemiei, Raed Arafat considerând că este vorba despre o tentativă eșuată de fake news.

Reacția sefului DSU, Raed Arafat, vine în urma viralizării imaginilor în care acesta pare să nu respecte măsurile de siguranță împotriva răspândirii COVID-19. Acesta a precizat că pozele au o vechime de cel puțin un an, din perioada în care nu erau impuse restricțiile împotriva pandemiei.

Iată răspunsul dat de Raed Arafat pe Facebook

„Cu cateva ore mai devreme au aparut pe mai multe conturi postari care folosesc o poza cu mine la cumparaturi, fara masca, insinuand ca ar fi o poza recenta in contextul deplasarii mele intr-o misiune oficiala in afara Romaniei. Tin sa aduc la cunostinta celor care au vazut aceasta poza in diferite postari, ca poza nu este una recenta, fiind de mai mult decat un an, cand purtarea mastii nu era obligatorie.
Ca sa fac si o gluma, intre ziua in care a facut cineva poza respectiva si ziua de astazi, sunt cu aprox. 12 kg mai putin!
Cei care incearca din rasputeri sa ma denigreze, cu siguranta vor continua sa faca acest lucru lansand informatii false peste tot si cu oricare ocazie pe care o au. Am increderea ca marea parte a populatiei stiu acest lucru deja!”, a scris șeful DSU pe pagina sa de Facebook.

Diferența cea mai mare dintre poze și prezent este cea de kilograme, potrivit lui Arafat. Acesta a declarat că a slăbit între timp 12 kilograme, și că este de părere că marea majoritate a populației poate discerne știrile adevărate de cele false.

Șeful DSU nu este singurul demnitar vizat de campaniile de dezinformare

Acest scandal vine la câteva zile după ce vicepremierul României, Raluca Turcan, a fost victima unui fake news aproape identic. În cursul zilei de vineri, 2 aprilie, mai multe site-uri de știri au preluat imagini în care vicepremierul țării era surprins fără mască, în cadrul unei vizite la un azil de bătrâni. S-a dovedit că imaginile datează din 22 martie 2020, când portul măștii de protecție nu era obligatoriu. Imaginile au fost publicate pe pagina de Facebook a Echipei Galbene – organizația de voluntari a PNL Sibiu.

„Este foarte veche. Sunt convinsă că mai puteți găsi mii, întrucât eu chiar fac acțiuni de voluntariat. Dar se poate continua cu manipularea”, a declarat Raluca Turcan după răspândirea știrii false.

Sursa foto: Guvernul României

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button