Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță reacționează la scandalul bradului din flacoane de vaccin. „Nu era pericol de contaminare”

10 dec. 2021
402 Afișari
Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță reacționează la scandalul bradului din flacoane de vaccin. „Nu era pericol de contaminare”
Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță reacționează la scandalul bradului din flacoane de vaccin. „Nu era pericol de contaminare”. Sursa foto: publika.md

Șeful DSU, Raed Arafat, și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță au oferit declarații pe tema bradului de Crăciun făcut din flacoane goale de vaccin anti COVID -19. Acesta a fost ridicat de personalul de la centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor, iar aceștia au fost sancționați de autorități pentru această inițiativă, pe motiv că nu au fost respectate procedurile de gestionare a deșeurilor medicale.

În ciuda acestui fapt, atât Raed Arafat, cât și Valeriu Gheorghiță au declarat că nu consideră această inițiativă drept un risc biologic ridicat.

Valeriu Gheorghiță a lăudat activitatea medicală a personalului

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri în cadrul unei conferințe de presă că nu va comenta decizia Gărzii de Mediu, care a decis sancționarea centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor cu suma de 90.000 de lei pentru realizarea unui brad de Crăciun din flacoanele goale de vaccin, conform Mediafax.

Medicul a precizat că sancțiunea a venit ca urmare a încălcării prevederilor legale și a constatării acestui lucru. În ciuda acestui fapt, Gheorghiță a precizat că personalul medical de la acest centru de vaccinare are o activitate medicală ireproșabilă.

„Consider că riscul real biologic era zero”. spune Valeriu Gheorghiță

Potrivit acestuia, personalul de la centrul de la Palatul Copiilor a fost implicat în organizarea și promovarea vaccinării anti COVID-19, și acest centru participă în fiecare weekend la maratoanele de vaccinare.

Mai mult, acest centru este unul dintre cele mai căutate, deoarece are aproape 15 fluxuri de vaccinare și se administrează toate cele trei seruri de vaccin.

Valeriu Gheorghiță a recunoscut că este vorba despre deșeuri medicale, și că acestea reprezintă un oarecare pericol. Totuși, serul dinăuntru se administrează oamenilor, iar înțeparea flaconului se face cu un ac ce nu intră în contact cu pacientul, cu acesta se umple doar seringa.

„Aceste flacoane nu reprezintă un risc biologic pentru că nu erau contaminate, iar suprafața externă a flacoanelor poate să fie dezinfectată foarte ușor. Din acest punct de vedere consider că riscul real biologic era zero”, a declarat Gheorghiță.

Și Raed Arafat a comentat acest incident

Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că este de acord cu intenția personalului medical care, potrivit acestuia, a dorit să transmită un mesaj cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

„Dacă amenda care a fost dată pentru o persoană fizică, este distructivă. Este salariul unei persoane pe un an întreg. Intenția era foarte bună, riscul unul minim, nu era pericol de contaminare. A vrut să facă ceva inedit, să transmită un mesaj ”, a adăugat Arafat.

Pe data de 9 decembrie 2021, Garda de Mediu a decis acordarea unei amenzi de 90.000 către organizatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor, care și-a dat acceptul pentru realizarea unui brad de Crăciun din recipiente goale de vaccin, dar și către operatorul autorizat pentru gestionarea deșeurilor medicale.

 

Cookies