Raed Arafat și-a dat masca jos și ne-a vorbit despre masca obligatorie iar pe stradă. PS Și, desigur, „Jos textila!”

05 ian. 2022
419 afișări
Raed Arafat și-a dat masca jos și ne-a vorbit despre masca obligatorie iar pe stradă. PS Și, desigur,
Raed Arafat și-a dat masca jos și ne-a vorbit despre masca obligatorie iar pe stradă. PS Și, desigur, "Jos textila!"

În mod surprinzător, șeful DSU, Raed Arafat, a susținut briefing-ul de presă de miercuri, 5 ianuarie, fără mască de protecție. Și mai uimitor este că alegerea sa de a vorbi în public fără a avea protecție la gură a venit în ziua în care a explicat necesitatea reintroducerii obligativității purtării măștii pe stradă, ca măsură de protecție în fața iminentului val 5 Omicron.

Raed Arafat a venit la conferința de presă a Guvernului, în care a anunțat noile restricții Covid-19 conform cărora au fost eliminate măștile textile în favoarea celor medicale și FFP2, fără niciun tip de protecție. Este pentru prima dată în pandemie când șeful DSU alege să susțină declarații de presă în acest mod, în condițiile în care la niciuna dintre conferințele precedente nu s-a prezentat fără mască.

Atitudinea singulară a lui Raed Arafat este cu atât mai inedită cu cât ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent și el la conferința de presă de miercuri, a susținut declarațiile cu mască de protecție. Conform legislației Covid-19, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise pot renunța la mască cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public. Această reglementare era valabilă și anterior, însă nu a fost abordată niciodată de Raed Arafat din motive care țin, probabil, de exemplul pe care îl dau cei în funcții de conducere.

Șeful DSU la declarația de presă de astăzi, 5 ianuarie, în care a explicat necesitatea renunțării la masca textilă
Șeful DSU la declarația de presă de astăzi, 5 ianuarie, în care a explicat necesitatea renunțării la masca textilă
Raed Arafat, la briefingul de presă anterior, din 12 decembrie 2021
FOTO: Raed Arafat, la briefingul de presă anterior, din 12 decembrie 2021

Raed Arafat: Măștile textile se interzic, devin obligatorii măștile FPP2 și cele medicale, inclusiv pe stradă

În declarația de presă susținută fără protecție, șeful DSU a declarat că masca medicinală sau masca de tip FFP2 devine obligatorie în România, atât în interior, cât și în exterior, cu câteva excepții.

„Avem până 1 la mie rămânem pe măsurile care sunt la acest moment. Dar acest moment o să depășim de 1 la mie în câteva zile. Astfel, aplicarea măștii o să fie obligatorie când se publică ordinul MS. Ordinul e sau / sau: mască chirugicală sau mască FFP2 în spații închise sau deschise. Normal că sunt unele excepții, de exemplu cele sportive și altele.

Problema ei (n.r.: Omicron) e că e extrem de contagioasă. Contactul necesar e foarte scurt, mult mai scurt ca la Delta. Asta înseamnă că e suficient să porți o discuție și să ajungi și tu infectat.

Pe stradă se va purta, cu excepția când ai activități individuale: când ai oameni lângă tine trebuie să ai mască.

Când ești singur și / sau faci sport nu porți mască. Riscul e mare să te infectezi.

În hotărâre a apărut un punct pentru infrastructura critică: ei pot emite o decizie în care pot să impună și testare și mască. Asta înseamnă: săli din ședințe, oameni unde discută sau centala nucleară.

Dincolo la 3 la mie restarantele trebuie să reducă numărul de clienți”, a fost declarația ținută de Raed Arafat, conform știripesurse.ro.

Cookies