Raed Arafat, prima reacție privind o posibilă carantinare a Bucureștiului: La acest moment monitorizăm

15 mart. 2021
265 Afișari
Raed Arafat, prima reacție privind o posibilă carantinare a Bucureștiului: La acest moment monitorizăm

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat luni că vor fi funcţionale alte două unităţi mobile de terapie intensivă - una la Spitalul "Sfântul Ioan", care se instalează în prezent, şi cea de-a doua la Spitalul "Victor Babeş", care urmează să fie adusă. De asemenea, a vorbit despre o posibilă carantinare a Capitalei.

„Numărul total de terapie intensivă este stabil. Va fi crescut prin aceste adăugiri de paturi suplimentare, dar nu în mod extrem de semnificativ şi practic este o redistribuire a personalului medical deja existent, plus că cu ajutorul colegilor de la DSU se caută variante pentru medici ATI care să poată fi detaşaţi în astfel de unităţi. (…)

La acest moment la Bucureşti noi am adus prima unitate mobilă de terapie intensivă la Sfântul Ioan şi se lucrează pe instalarea ei şi mai avem încă una în intenţie să aducem la Spitalul „Victor Babeş”. (…) Ştim că condiţiile nu sunt identice cu cele dintr-o secţie interioară, dar sunt mult mai bune decât să rămână bolnavul într-o unitate de primiri urgenţe”, a spus Arafat, la Ministerul Sănătăţii.

Intră sau nu Bucureștiul în carantină

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, luni, că incidenţa în municipiul Bucureşti este în uşoară scădere şi se monitorizează situaţia, precizând că nu se doreşte impunerea carantinei.

Raed Arafat a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că situaţia din Bucureşti este monitorizată, incidenţa fiind în uşoară scădere, de la 3,98 la mie la 3,88 la mie în cursul zilei de luni.

”La acest moment monitorizăm. La acest moment alte măsuri nu sunt prevăzute”, a declarat Arafat.

Întrebat despre o eventuală carantinare a Capitalei, Arafat a afirmat: ”Noi nu dorim acest lucru, sperăm să nu ajungem acolo. Mai este o cale până acolo, dar acest lcuru depinde de noi toţi. Revin cu apelul să respectăm regulile toţi”.

El a explicat că situaţia locurilor în ATI este „dinamică”.

„Situaţia locurilor este una dinamică. Este posibil dimineaţă să avem un număr de locuri, după masă să nu le mai avem pentru că se ocupă. Atunci, dacă mai apare un pacient, să îi găsim un loc. A doua zi este posibil ca următorul pacient să îi găsim loc tot în Bucureşti, pentru că această situaţie este una dinamică şi este de înţeles în astfel de moment că nu ai un număr fix ocupat permanent. Sunt pacienţi care se vindecă, sunt pacienţi din păcate pe care îi pierdem şi locurile se eliberează în ambele situaţii şi atunci clar că sunt momente în care o să avem locuri libere pe parcursul zilei care pot fi ocupate de alţi pacienţi”, a susţinut secretarul de stat.

El a spus că, din informaţiile sale, în Bucureşti nu mai erau locuri libere la ATI, însă cele identificate urmează să fie puse în funcţiune.

„La acest moment, din ce ştiu, la Bucureşti nu mai erau locuri libere. Locurile care au fost identificate urmează să fie puse în funcţiune. În ţară, dimineaţă, erau în jur de 20-30 de paturi, dar asta se schimbă, este în dinamică. (…)Ajutor din afara ţării la acest moment nu avem ce să cerem, pentru că prin această situaţie trec şi alţii”, a arătat Arafat.

Cookies