Radu Popa revine șef la ALPAB, după ce a fost dată afară de la Administrația Fondului pentru Mediu

de:
07 oct. 2012
21 Afișari
Radu Popa revine șef la ALPAB, după ce a fost dată afară de la Administrația Fondului pentru Mediu

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a refuzat să motiveze revocarea din funcție a președintelui Fondului de Mediu, spunând că fostul şef ALPAB a fost demis în urma unei decizii „administrative”. Însă, unele surse din cadrul ministerului de resort au explicat, pentru EVZ, că s-a luat decizia de a-l schimba din funcție pe Radu Popa fiindcă acesta ar fi „blocat instituția pe care o conducea”, iar premierul Victor Ponta ar fi primit un raport negativ cu privire la activitatea desfășurată de președinte în cele patru luni cât a ocupat fotoliul de șef al AFM. Timp de patru luni, Popa a gestionat 824 de milioane de lei credite bugetare şi 1,5 miliarde de lei credite de angajament. În locul lui a fost propus Sorin Paul Miclea, membru al PNL Bistrița-Năsăud.

AFM gestionează programe de mediu ca „Rabla”, „Casa Verde”, „Piste pentru biciclişti” şi „Programul privind creşterea producţiei de energie din surse regenerabile”.

Înainte să fie şeful parcurilor, Radu Popa a fost preşedintele Consiliului de Administraţie la Bursa Română de Mărfuri. În această calitate, el ar fi săvârşit mai multe nereguli, semnalate la acea vreme de către reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 și de către presă.

Ca director al ALPAB s-a făcut remarcat prin licitaţiile costisitoare şi prin contracte considerate ilegale de Curtea de Conturi (CCR) şi de către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

În 2010, inspectorii CCR au cerut chiar suspendarea din funcţie a lui Radu Popa, în urma unor nereguli sesizate în contractele încheiate sub semnătura acestuia. Curtea a constatat că, fostul şef ALPAB a plătit ilegal 2.977.000 de lei pentru achiziţionarea a 10 ceasuri stradale placate cu aur de 24 de karate.

„ALPAB a achiziţionat servicii de dezinsecţie şi dezinfecţie pentru ştrandurile Dâmboviţa, Berceni şi pentru băile Giuleşti şi Griviţa, precum şi servicii igenizare pentru propriul sediu prin trei contracte împărţite sub pragul de 15.000 euro, pentru a nu fi utilizate procedurile de cerere de ofertă sau licitaţie publică”, a punctat ANRMAP, într-un raport.

Cookies