Cartea Electronică de Identitate (CEI) va fi disponibilă pentru români de la 1 august 2021. CEI deschide calea pentru multe îmbunătățiri ale serviciilor publice. Astfel, în Primăria Sectorului 2 au început deja sesiunile de lucru cu experți din domeniu pentru a integra viitoarele capabilități date de CEI în funcționarea administrației locale, anunță primarul Radu Mihaiu.
„De la 1 august 2021 cartea electronică de identitate (CEI) va fi disponibilă pentru români și deschide calea pentru multe îmbunătățiri ale serviciilor publice.
Pentru a fi pregătiți cum se cuvine, în Primăria Sectorului 2 au început deja sesiunile de lucru cu experți din domeniu pentru a integra viitoarele capabilități date de CEI în funcționarea administrației locale. Am avut ieri o discuție foarte productivă cu domnul chestor-șef Cătălin Giulescu, directorul DEPABD, și cu Andrei Nicoară, specialist e-guvernare. Mi-au prezentat toate modalitățile prin care această tehnologie va simplifica și integra majoritatea interacțiunilor dintre stat și cetățean.
Implementarea CEI în România va fi un mare salt înainte pentru digitalizarea administrației, iar asta datorită lor, oamenilor extrem de bine pregătiți care lucrează intens la acest lucru de mult timp.
P.S. CEI va avea dimensiunile unui card bancar, deci va intra în orice tip portofel.”, a scris Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, pe Facebook.
Autoritatea pentru Digitalizarea României ține să facă precizări referitoare la utilizarea cărții de identitate electronice pentru călătorii în străinătate:
Cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene.
De asemenea, cartea de identitate electronică nu este obligatorie. Cu toate acestea, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetățenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta.
Cărțile de identitate electronice elimină barierele birocratice în identificarea persoanelor la nivelul întregii Uniuni Europene și contribuie la îmbunătățirea accesului la servicii pentru cetățenii europeni.
Încă din 2016, Uniunea Europeană a subliniat necesitatea elaborării unor sisteme solide care să prevină abuzurile și amenințările la adresa securității interne provocate de deficiențe în ceea ce privește securitatea documentelor, în special legate de terorism și criminalitatea transfrontalieră.
Stabilirea unor standarde minime de securitate și integrarea datelor biometrice în cărțile de identitate sunt pași importanți pentru a face mai sigură utilizarea documentelor de identitate în Uniunea Europeană. În acest sens, includerea elementelor biometrice de identificare le permite cetățenilor să beneficieze pe deplin de drepturile lor la liberă circulație, se arată în comunicatul transmis de Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Sursă foto: Facebook/ Radu Mihaiu