Radu Mihaiu, cel de-al doilea primar al USR din București, spune că are spor la salariu după modelul lui Clotilde Armand

08 nov. 2022
272 Afișari
Radu Mihaiu, cel de-al doilea primar al USR din București, spune că are spor la salariu după modelul lui Clotilde Armand

Primarul USR de la Sectorul 2, Radu Mihaiu, a anunțat, în ziua în care Clotilde Armand a primit verdict de la ANI de incompatibilitate și conflict de interese, că și el are un spor la salariul de primar de 25% pentru gestionarea de fonduri europene. Cu diferența că Radu Mihaiu spune că a moștenit majorarea indemnizației de la vechiul edil, pe când Clotilde Armand și-a semnat dispoziția anul acesta, în februarie, odată cu autonumirea sa în calitate de manager de proiect.

”Când am ajuns primar, am întrebat dacă pot renunța la acest spor. Și mi s-a spus clar că NU SE POATE. Că legea nu permite primarului să renunțe la sporul acesta.”, a scris Mihaiu pe Facebook, într-un mesaj pe care-l numește autodenunț.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost acuzată luni de ANI că și-a semnat singură dispoziția prin care s-a numit manager al unui proiect finanțat din fonduri europene și și-a produs un folos material de 18.720 de lei prin majorarea indemnizației lunare cu până la 30%. Fapta s-a petrecut în februarie 2022, iar Agenția Națională de Integritate a ajuns la cazul lui Clotilde Armand în urma unei sesizări făcute de PNL, PSD și cetățeni, după cum au declarat, pentru B365, surse liberale.

În apărarea lui Clotilde Armand, Radu Mihaiu, primarul de la Sectorul 2 al Bucureștiului, citează din legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în care se regăsește majorarea de 25%.

”Am citit cu ochii mei prevederile legale ca să cred acest lucru.

Și așa e. Primarul nu poate renunța la sporul de 25% dacă primăria pe care o conduce gestionează proiecte pe fonduri europene.
L153/2017 – art 16

(2) Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor/viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%.

Legea însă permite oricărei instituții să facă titluri de presă.”, a mai scris Mihaiu.

Clotilde Armand a respins ieri acuzațiile de incompatibilitate și conflict de interese aduse de ANI, menționând că a chestionat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în legătură cu eligibilitatea sa ca primar și a fost anunțată că totul este corect. Tot ieri, Clotilde Armand a depus plângere penală pe numele inspectorului ANI care i-ar fi refuzat accesul la dosar.

Ce se întâmplă mai departe

Verdictul Agenției Naționale de Integritate va fi analizat de justiție, după ce ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ”cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”.

Dacă este constatată de justiție incompatibilitatea, potrivit Codului administrativ primarul ar putea fi suspendat din funcție sau și-ar putea pierde funcție.

 

Îți mai recomandăm și:

Cookies