Radu Mazăre, cercetat în libertate, sub control judiciar. Primarul nu are voie să iasă din ţară

de:
09 apr. 2014
0 Afișari
Radu Mazăre, cercetat în libertate, sub control judiciar. Primarul nu are voie să iasă din ţară

UPDATE 22.30: Judecătorul ÎCCJ a decis ca primarul Radu Mazăre să fie eliberat sub control judiciar, chiar dacă procurorii au cerut arest preventiv pentru 29 zile. Judecătorul de la ÎCCJ a decis ca Mazăre şi omul de afaceri israelian să fie cercetaţi în stare de libertate, dar sub control judiciar. Cei doi nu au voie să părăsească ţara. Primarul Constanţei va fi eliberat în jurul orei 23.00, atunci când expiră ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore, informează România TV

Interdicţia de a părăsi ţara îi strică planurile primarului Mazăre, care anunţase anterior că vrea să petreacă sărbătorile de Paşti în Madagascar, conform Mediafax. „Nu mai plec în Madagascar. Poate e tot răul spre bine, că poate îmi luau ăia beregata”, a spus Radu Mazăre la ieşirea din arestul Poliţiei Capitalei, la expirarea mandatului de reţinere pentru 24 de ore.

Radu Mazăre a declarat anterior că are informaţii conform cărora au fost tocmiţi nişte oameni care să plece în Madagascar odată cu el şi să îl elimine. Declaraţia a fost făcută de Mazăre la finalul şedinţei Consiliului Local Constanţa, iar în spatele acestei încercări de eliminare a primarului s-ar afla „milionari din port”, a precizat edilul, citat de Mediafax.

UPDATE 20.30: Procesul lui Radu Mazăre s-a terminat. Judecătorii au rămas în pronunţare.

Potrivit avocatului George Cazacu, care îl reprezintă pe omul de afaceri Avraham Morgenstern, decizia pe care o vor lua miercuri seară magistraţii nu va fi definitivă. „Nu sunt îndeplinite condiţiile din lege cu privire la luarea acestei măsuri extrem de aspre. Noi am susţinut că la acest moment nu este necesară luarea acestei măsuri preventive”, a declarat Cazacu.

Potrivit avocatului Cătălin Dancu, cel care îl reprezintă pe Radu Mazăre, primarul Constanţei s-a apărat spunându-le judecătorilor că toate operaţiunile efectuate în acest caz s-au făcut numai în conformitate cu legeaşi au fost supervizate de Curtea de Conturi şi de Ministerul de Finanţe.

UPDATE 17.30: Parlamentarul vizat în dosarul primarului Constanţei este fratele acestuia, senatorul PSD Alexandru Mazăre, cercetat pentru luare de mită după ce ar fi primit, şi el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă”, susţin surse judiciare, citate de Mediafax.

Aceleaşi surse au precizat miercuri, pentru MEDIAFAX, că Alexandru Mazăre ar fi primit, într-un cont off-shore, 40.000 de euro.

Potrivit aceloraşi surse, senatorul ar fi avut cunoştinţă de activitatea infracţională a fratelui său şi i-a oferit acestuia ajutorul.

Alexandru Mazăre este parlamentar din 2004. Înaintea alegerii ca senator, el a fost deputat

Radu Mazăre a fost reţinut pentru 24 de ore. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a primarului Constanţei, Radu Mazăre, sub acuzaţia de luare de mită, şi a lui Avraham Morgenstern, reprezentant al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită. Edilul Constanţei este prezentat miercuri instanţei, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la ora 16.30 cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Acesta va afla astăzi dacă va fi cercetat sau nu în stare de libertate. 

Radu Mazăre a fost reţinut pentru 24 de ore. Din ordonanțele de reținere, întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora „la începutul anului 2011, Radu Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social „HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Mun. Constanţa, iar pe fondul demarării acestui proiect, Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată”, scrie româniatv.net.

„În cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.

Ancheta în cazul primarului Constanței îl vizează și pe fratele său, senatorul Alexandru Mazăre 

În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, unul dintre cele mai importante demersuri efectuate de Radu Mazăre în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, inițiată de primarul Mazăre Radu Ștefan.

Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a fost adus cu mandat marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie. Radu Mazăre a fost ridicat de mascaţi dintr-un resturant, după ce casa lui şi primăria Constanţa au fost percheziţionate. Mazăre a declarat, la sosirea la DNA, că nu îi e frică de închisoare şi că această acţiune a DNA face parte din „sârba procurorilor”.

„Nu mi-e frică de puşcărie, mi-e frică de Dumnezeu”, a precizat Radu Mazăre la intrare la DNA.

Locatarii cartierului Henri Coandă din Constanţa au ieşit în stradă marţi seara pentru a-şi arăta susţinerea faţă de primarul Radu Mazăre, ridicat de mascaţi dintr-un restaurant din Capitală şi dus cu mandat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie.

RADU MAZĂRE a catalogat dosarul în care a fosr reţinut drept unul politic şi a aruncat vina pe preşedintele Traian Băsescu. „E un dosar politic. Sa-ti fie rusine Basescu. Nu am luat mita ca altfel construiam scump si nu cel mai ieftin”, a declarat Radu Mazăre, înainte de a pleca spre arest.

Cookies