Radu Mazăre, chemat la DNA pentru a fi audiat. Este cercetat pentru abuz în serviciu

de:
06 feb. 2015
0 Afișari
Radu Mazăre, chemat la DNA pentru a fi audiat. Este cercetat pentru abuz în serviciu

Radu Mazăre este acuzat de abuz în serviciu în dosarul retrocedărilor din Constanţa, informează Realitatea Tv. Pe lângă primar, mai sunt inculpaţi 4 angajaţi ai Primăriei Constanţa.

Radu Mazăre a declarat, la ieşirea de la DNA, că i s-a adus la cunoştinţă faptul că este cercetat pentru abuz în serviciu.

„S-a extins urmărirea penală, fiind acuzat de abuz in serviciu pentru că patru funcţionari publici, din dosarul mare cu retrocedările din 2008, nu i-am suspendat din funcţie. (…) Acum mi-a adus la cunoştinţă că de ce nu i-am suspendat din fucnţei şi că şi-au luat leafa în mod nelegal”, a declarat Radu Mazăre.

COMUNICATUL DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța au dispus extinderea urmăririi penale faţă de suspectul MAZĂRE RADU ŞTEFAN, cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu.

În ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 24 octombrie 2008, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a membrilor unei comisii de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul primăriei Constanţa, din care făceau parte: Mazăre Radu Ştefan – primarul municipiului Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel – fost consilier municipal, Racu Constantin – fost director al Direcţiei Administraţie Publică, – Dospinescu Daniela Ramona – directorul Direcţiei Patrimoniu, Marica Ion – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan – fost consilier municipal şi consilierii juridici Tălpău Cristian, Chircă Nora Alina şi (fost) Ghiţulescu Bogdan, în sarcina acestora reţinându-se infracţiunile de:
– abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată,
– asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

De la acea dată și până în prezent, suspectul Mazăre Radu Ştefan, deşi avea obligaţia legală, conform art.86 alin.2 din Legea nr.188/1999, nu a dispus suspendarea următorilor: Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion şi Chircă Nora Alina, din funcţiile publice pe care le deţineau în cadrul Primăriei Constanţa, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru acestea.

Suspectului Mazăre Radu Ştefan i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

La intrarea în sediul DNA, Radu Mazăre a declarat că a fost chemat într-o cauză care vizează un teren din stațiunea Mamaia.

„Au ridicat contracte de acum 20 de ani din Primărie”, a spus edilul vineri, la Antena 3, referindu-se la percheziţiile DNA de ieri.

„Sunt chemat la DNA Constanţa într-un dosar în care sunt două-trei acuzaţii, una dintre ele pentru un teren vândut în staţiunea Mamaia, în 2004, terenul de sub Castel. Terenul a fost cumpărat de Consiliul Local. Sunt suspect în dosarul ăsta de mai multă vreme pentru fel de fel de bazaconii. Mă prezint la ora 1 şi asta e”, a completat edilul.

Procurorii DNA au făcut percheziţii, joi, la sediul Primăriei Constanţa, precum şi la sediile mai multor firme, între care şi SC Soti Cable Neptun SRL, a omului de afaceri Sorin Strutinsky, fiind verificate contractele încheiate între acestea şi Primăria Constanţa.

Cookies