Radu Cosașu a încetat din viață la vârsta de 92 de ani. A fost gazetar și scriitor

23 apr. 2023
186 Afișari
Radu Cosașu a încetat din viață la vârsta de 92 de ani. A fost gazetar și scriitor
Radu Cosașu a încetat din viață la vârsta de 92 de ani. A fost gazetar și scriitor. Sursa foto: Agerpres

Radu Cosașu, decanul presei sportive românești, s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani, la Spitalul „Elias” din București. Anunțul a fost făcut de Asociaţia Presei Sportive din România într-un comunicat de presă.

S-a stins din viață Radu Cosașu

Radu Cosașu s-a născut în Bacău, pe data de 29 octombrie 1930. Acesta a absolvit liceul la București (1940-1948), urmând un an de studii la Facultatea de Litere, fiind recrutat, după aceea, pentru Şcoala de Literatură şi Critică Literară „Mihai Eminescu” (1952-1953).

Cariera și-a început-o ca reporter la Revista Elevilor (1948-1949), unde a debutat în 1948. A continuat la Scânteia Tineretului, unde a fost redactor, ca mai apoi să lucreze ca frezor la Uzinele Timpuri Noi.

Câțiva ani mai târziu, a revenit ca redactor la Scânteia Tineretului, fiind concediat după ce a lansat teoria „adevărului integral” la Congresul Tinerilor Scriitori. Susținea că literatura trebuie să arate „adevărul integral” şi nu unul selectat tendenţios, după o logică propagandistică, a transmis Agerpres. Acesta a rămas timp de mai mult de un deceniu fără loc de muncă. În următorii ani, a colaborat cu diverse reviste și a publicat numeroase volume de nuvele sau romane.

După anul 1989, a contribuit la fondarea revistei „Dilema”, alături de Andrei Pleşu, Tita Chiper şi Zigu Ornea. Astăzi se numește „Dilema Veche”.

Radu Cosașu a publicat peste 20 de volume de-a lungul vremii. A scris povestiri cu un semnificativ caracter autobiografic, scrierile sale având un filon eseistic foarte pronunțat.

A deținut mai multe rubrici în cadrul ziarului Sportul și revistele Cinema şi România Literară. A devenit redactor-șef la Fotbal Plus, redactor la revista Dilema Veche și colaborator permanent al Gazetei Sporturilor.

Lui Radu Cosașu i s-au oferit diferite premii, precum Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (1975), Premiul Uniunii Scriitorilor (1971, 1989), Premiul Naţional pentru Literatură (2007), Premiul de Excelenţă în cadrul Galei „Ioan Chirilă” (2010).

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies