Gaura de ozon va ajunge de miercuri deasupra României

de:
30 mart. 2011
1 afișări
Gaura de ozon va ajunge de miercuri deasupra României

Gaura de ozon formată deasupra polului Nord îşi face simţită prezenţa în fiecare sezon rece, însă, gradul de pierdere, din zona Arctică, a gazului care întreţine viaţa pe pământ a avut, în ultimul sezon rece, cel mai accentuat nivel decât în toate iernile de până acum, potrivit Institutului de Cercetări Polare şi Marine din Germania, citat de realitatea.net. Astfel, dacă cerul este senin, soarele va radia puternic, la fel ca într-o zi de început de vară. Dacă în zilele toride de vară indicele razelor ultraviolete (UV) ajunge la 7-8 unităţi, în această perioadă, gaura stratului de ozon va face ca valoarea indexului să fie de până la 4-5.

Pentru o mai bună protecţie împotriva radiaţiilor oamenii trebuie să utilizeze pălării cu boruri largi, ochelari de soare adecvaţi şi creme cu factori de protecţie, care împiedică cel mai eficient efectul radiaţiilor asupra tegumentului. Vârstnicii şi copiii trebuie să fie extrem de precauţi pentru că sunt vulnerabili la radiaţii.

Deşi în perioada următoare concentraţia de ozon de deasupra României va fi apropiată de valorile normale pentru aceste luni ale anului, pe termen lung, subţierea stratului de ozon, fenomen accentuat de poluare, va fi foarte greu de stopat.

Cookies