ESENTIAL

RADET vrea o instalaţie de cogenerare de peste 8 milioane de euro. Ce beneficii ar avea

 Consiliul de Administraţie RADET Bucureşti a aprobat în şedinţa din data de 10 decembrie 2015, Studiul de soluţie cu privire la adoptarea Cogenerării pentru Centrala Termică Zonală Casa Presei şi modernizarea reţelei de transport şi distribuţie a energie termice, aferentă acestei centrale, informează un comunicat de presă al regiei.

Cogenerarea reprezintă procesul de producere simultană, în aceeaşi instalaţie, a energiei termice şi electrice. Instalaţia de cogenerare propusă este echipată cu motoare cu ardere internă şi are estimată o putere termică de 10 MWt şi putere electrică de 10 MWe. În acest sens, pentru Centrala Termică Zonală de la Casa Presei a fost aleasă o soluţie cu trei motoare cu ardere internă, deoarece asigură o flexibilitate mărită în funcţionare, adaugă sursa citată.

Costul inţial al investiţiei este de 8.208.000 de euro, fără TVA.

„Despre necesitatea modernizării sistemului de alimentare cu energie termică în Municipiul Bucureşti se vorbeşte de aproape un deceniu, însă abia acum se face primul pas în acest sens. Prin aprobarea şi prin implementarea investiţiei vor fi reduse pierderile în reţeaua termică, lucru care va fi simţit în primul rând de consumatorii din zona de Nord a Capitalei, care vor beneficia de servicii de calitate, în ceea ce priveşte furnizarea energiei termice”, a declarat Valentin Viţalariu, directorul general RADET.

Introducerea cogenerării în sistemul de termoficare prezintă o serie de avantaje, dintre care cele amintite de RADET sunt următoarele:

– creşterea gradului de confort în apartamentele consumatorilor;
– aplicarea în practică a celor mai moderne soluţii energetice;
– utilizarea raţională a combustibilului;
– costuri de producţie şi exploatare mici;
– utilizarea energiei electrice pentru nevoile proprii, ceea ce duce la eficientizarea investiţiei.

Documentaţia va sta la baza studiului de fezabilitate întocmit de Serviciul Proiectare RADET şi va fundamenta soluţia tehnico-economică optimă de introducere a cogenerării la Centrala Termică Zonală Casa Presei.

Valoarea proiectării şi a investiţiei va fi cuprinsă în bugetul pe anul 2016 al RADET, care va fi înaintat Primăriei Capitalei, pentru a fi aprobat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button