ȘTIRI

20 milioane de euro, din banii bucureștenilor, se scurg anual în pământ – RADET „pe avarie”

În fiecare an, în rețeaua de distributie a energiei termice se înregistrează peste 4.000 de avarii, iar circa 85% din retea nu este modernizata, potrivit unui studiu publicat de Primaria Capitalei in 2014.

„Din cauza avariilor în sistemul de distribuție a agentului termic, zilnic se pierd 1.000 de tone de apă. Asta înseamnă 20 milioane de euro pe an, care se duc în pământ”, spune viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea. 

Un semnal de alarmă asupra pierderilor mari de apă din sistem trage și președintele noului Consiliu de Administrație al RADET. 

„O evaluare realizată în urmă cu trei săptămâni a scos la iveală pierderi mari în sistem. Vorbim de pierderi de apă care depășesc 30% din ce pleacă de la producător. Toate aceste pierderi care apar pe traseu sunt incluse în tariful final achitat de bucureșteni”, declara în urmă cu două săptămâni, președintele CA RADET, Gabriel Dumitrașcu. 

Situația se anunță și mai gravă în următoarele luni. Potrivit reprezentanților noului Consiliu de Administrație al RADET, numit interimar în februarie 2015, dacă regia nu va primi în această vară minim 10 milioane lei/lună de la Primărie pentru reparații, la iarnă, zone întregi din Capitală ar putea rămâne fără apă caldă și căldură.

„În momentul de față suntem într-un aparent blocaj. Sunt peste 100 de zile de când toate conturile RADET sunt poprite. Asta înseamnă ca la dispoziția RADET-ului nu rămâne niciun ban din cei încasați. Aproape toți banii se duc către principalul creditor, ELCEN. Este aproape imposibil să asiguri mentenanța minimă pentru această vară. Dacă nu se face nimic în această vară, riscăm o criză a încălzirii la iarnă. Excludem o indisponibilizare totală a Bucureștiului, însă vor fi zone care vor fi afectate. Cele mai expuse sunt Colentina și Fundeni”, spune Gabriel Dumitrașcu. 

Negocieri la Primăria Capitalei

Am intrat deja în a doua lună de vară, însă la RADET nu au ajuns banii solicitați pentru reparații. O nouă rundă de negocieri pe această temă este programată pentru joi. 

„Deocamdată nu am primit bani pentru soluționarea avariilor. Mâine după-amiază vom avea o nouă întâlnire cu reprezentanții Primăriei pentru a discuta”, a precizat pentru B365.ro, președintele CA RADET, Gabriel Dumitrașcu.

Marți, Consiliul General al Municipiului București a aprobat și planul de administrare al noului CA al RADET, după ce cu doar o zi înainte îl respinsese. (Documentul poate fi consultat AICI).

Și Gabriel Dumitrașcu care anunțase luni că demisionează ca urmare a respingerii planului de administrare al RADET, a revenit asupra deciziei.

„Eu am zis de la prezentarea Planului de administrare că voi demisiona dacă consilierii generali nu îl vor aproba. Cum marți, planul a fost aprobat nu mai există motiv pentru demisie. Deci, în principiu, rămân președinte al Consiliului de Administrație RADET”, a precizat Gabriel Dumitrașcu. 

Noul Consiliu de Administrație al RADET este însă unul interimar, numit de CGMB în februarie 2015. Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, selectia membrilor Consiliilor de Administratie se face pe baza unui concurs. Procesul de selecție a membrilor CA RADET se va derula în lunile următoare. 

RADET are datorii de 3,8 miliarde lei

RADET înregistrează datorii de 3,8 miliarde lei către furnizori, din care 3,6 miliarde doar la ELCEN, producătorul de energie termică. 

Consilierii generali au votat în octombrie 2014 o hotărâre prin care cere Guvernul să transmită municipalității acțiunile ELCEN Bucuresti. Această hotărâre reprezintă un pas esențial în realizarea fuziunii RADET-ELCEN. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara în luna februarie că Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) nu doreşte şi nu a dorit niciodată să fuzioneze cu RADET, deşi există un memorandum care a fost aprobat de către Guvern, în acest sens. Același lucru era susținut și de viceprimarul de la acea dată, Marcel Nicolaescu. Între timp, Marcel Nicolaescu a fost numit director general al ELCEN, însă noi pași în direcția realizării fuziunii tot nu s-au făcut. 

Pentru ca fuziunea să aibă loc este necesar și ca RADET să fie transformată în societate comercială, proces care deocamdată nu a început.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button