ARHIVA B365

RADET, ATAC la Gabriela Firea: „Pentru obţinerea de voturi abordările noastre au fost bune”

Acuzatiile Dnei Primar General Gabriela Firea, urmare a conferintei de presa de ieri prin care CA-ul RADET si-a prezentat demisia, fac parte dintr-un discurs politic cu care ne-am obisnuit si extrem de predictibil: acuzatii de incompetenta, de interese personale, gest politic, neasumare situatie grea, frica de audit. Toate acestea au menirea de a bagateliza gestul si semnificatia lui, de a-l învalui în ceata care sa permita manipularea„, spune fostul preşedinte al CA RADET.

Gabriel Dumitraşcu susţine că secţiunea despre energie termică din programul de guvernare pentru Bucureşti propus de Firea este PLAGIAT: „În ceea ce priveste competenta CA RADET si presupusele parti-pris-uri, o invit pe doamna Primar General sa îl prezinte public pe cel care i-a scris programul de guvernare pentru Bucuresti – partea de energie termica. Eu consider ca este luat integral din documentele pe care le-am elaborat noi, la RADET. Ca sa nu spun ca este un fel de plagiat. Daca pentru obtinerea de voturi abordarile noastre au fost bune, acum la punerea în practica ne dezicem de ele si facem altceva decât am declarat?„.

CITEŞTE ŞI Conducerea RADET a demisionat. Firea: „Să plece! Sănătate şi virtute!”

„În ceea ce priveste acuzatia ca am avut salarii mari, ca mi-am luat masini, am stat în confort, în team bulding, o informez pe doamna Primar General ca am primit o indemnizatie lunara de 3000 de lei, pentru cel putin doua sedinte de CA pe luna si nenumarate ore în vederea pregatirii pozitiilor si strategiilor RADET. Nu am beneficiat de telefon sau masina de serviciu, de decontarea altor cheltuieli sau deplasari. De acelasi regim au beneficiat toti membrii Consiliului de Administratie. Daca a uitat, îi mai spun doamnei Primar ca am început mandatul în aprilie 2015 si ca mai mult de jumatate din cele 15 luni petrecute la conducerea RADET conturile au fost integral poprite de catre ELCEN, fiind în imposibilitatea efectuarii vreunei cheltuieli”, comentează Dumitraşcu.

Foştii directori din RADET spun că blocajele de comunicare şi lipsa deciziei în adoptarea unor soluţii stau la baza demisiei lor, nicidecum vreun motiv politic, aşa cum a afirmat primarul general: „Domnia sa nu a facut nicio referire la nenumaratele adrese ale regiei catre primarie prin care s-au prezentat solutii, strategii, analize si la care nu s-a primit niciun raspuns. Blocajele de comunicare cu Primaria Capitalei si lipsa de decizie în adoptarea unor solutii pentru salvarea regiei stau la baza demisiei de ieri si nu lupte personale sau de partid„.

Primarul General a dat asigurari bucurestenilor ca nu vor fi probleme cu apa calda si caldura în sezonul rece: „Suntem la zi cu subventia”. Reamintim ca mesajele menite sa linisteasca bucuresteanul nu tin loc de reparatii, iar reteaua de termoficare nu „asculta” de astfel de mesaje, susţine fostul preşedinte al RADET.

Ultima discutie pe care am avut-o cu doamna Gabriela Firea a fost acum mai bine de trei saptamâni, când nu s-a clarificat situatia RADET. Am avertizat-o si atunci pe doamna Firea sa nu faca o confuzie între costul de capital si costul operational, spunându-i explicit ca subventia acopera doar o parte din cheltuielile operationale deja efectuate de RADET si nu rezolva problema reparatiilor curente, reparatii care trebuie facute cu capitalizare, fiind reparatii generale. Chiar daca initial a înteles si a anuntat public ca în prima sedinta a CGMB va solicita rectificarea bugetului cu 15 milioane lei pentru efectuarea lucrarilor de reparatii cu capitalizare, ulterior acest angajament nu a fost inclus pe ordinea de zi. Daca s-ar fi adoptat solutia propusa de noi, atunci aceasta suma cu destinatie speciala, conform legii, nu ar mai fi putut fi poprita de ELCEN si am fi asigurat predictibilitatea finantarii si finalizarii programului de reparatii înainte de venirea sezonului rece.

Banii din subventie folositi pentru reparatii lasa neacoperite datoriile RADET catre furnizorii si prestatorii de servicii, adâncind criza financiara în care se afla regia, dar rostogolindu-se si asupra altor agenti economici, ducându-i si pe acestia în blocaj financiar. Solutia adoptata de Primaria Capitalei este o solutie neeconomica si lipsita de profesionalism„.

În finalul comunicatului, Gabriel Dumitraşcu o acuză pe Gabriela Firea de incompetenţă şi abandonarea intereselor comunităţii.

Atrag la modul cel mai serios atentia doamnei Primar ca DECIZIA personala de DESEMNARE a ELCEN – persoana juridica de drept privat – ca si coordonator al activitatilor de reparatii, interventii si asigurare a conditiilor de livrare a energiei termice desfasurate de regie, operator al unui serviciu de drept public, este ILEGALA, lipsita de logica tehnica si anticoncurentiala. ELCEN este doar unul dintre producatorii de energie termica din Bucuresti, nu cel mai performant economic, nu cel mai ieftin si care tinde sa-si mentina monopolul productiei de energie termica, impunându-si interesele comerciale în detrimentul intereselor bucurestenilor si ale municipalitatii. În aceasta decizie putem vorbi de incompetenta si abandonarea intereselor comunitatii. Cine îsi asuma raspunderea pentru aceasta decizie, doamna Primar General?„, se arată în încheierea comunicatului.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button