LA MINE-N CARTIER

RADET anunță că Bucureştiul ar putea rămâne fără apă caldă și căldură, într-o săptămână

Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RADET, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, din cauza neaprobării bugetului de venituri şi cheltuieli al RADET pe anul 2015, peste o săptămână s-ar putea sista apa caldă şi căldura în tot Bucureştiul. 

Potrivit acestuia, Regia nu va mai avea voie, conform legii, să cheltuiască niciun ban, nici măcar pentru avariile care apar zilnic, pentru că nu are bugetul aprobat. Din 15 noiembrie, Regia va fi blocată din punct de vedere economic.

„Nu mai avem voie să cheltuim nimic. Niciun ban. Orice sumă care intră în contul RADET poate fi cheltuită doar dacă e şi bugetul aprobat. Degeaba fac, pe 16 noiembrie, împrumutul de la trezorerie, pentru că nu-l putem folosi. Conform legii, nu avem voie, pentru că am cheltuit mai mult de 90% din buget.”, a spus Dumitraşcu.

El a precizat că a discutat despre asta cu primarul general interimar Dan Ştefănel Marin, care i-a transmis că bugetul va fi aprobat la sfârşitul lunii, într-o şedinţă extraordinară.  Însă, dacă bugetul va fi aprobat abia atunci, Dumitraşcu spune că va fi prea târziu.

Conform unor surse Hotnews însă, bucureştenii ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă încă de luni, întrucât Romgaz a decis joi sa oprească livrarea de gaze către ELCEN, din cauza datoriilor. Motivul pentru care nu a fost făcută publică informaţia este, conform surselor citate, că Ministrul Energiei, Andrei Gerea, ar fi făcut presiuni asupra Romgaz, ca să nu sisteze gazele cât timp e el minsitru.

Primarul general intermar, Marin Ştefănel Dan, spune însă că totul depinde de un joc politic şi ameninţă că va sparge în curând „buboiul”.

„Din punct de vedere tehnologic bucureştenii ar trebui să aibă căldură, dar este un joc politic, toţi sunt într-o foame continuă de putere de două luni. Ce să facă cu banii la sfârşit de noiembrie? Îi rog de două luni de zile să ne aşezăm la masă – RADET, ELCEN şi PMB. Ne-am întâlnit şi tot nu le-a convenit. (…) E o soluţie umană să voteze împrumutul respectiv să ne achităm datoriile respective. E doar un joc politic. (…) Vreau ca acel credit pentru RADET să treacă în Consiliul General. Sper să nu spună nu. Vine şi-mi inventează mie că nu are buget, dar ei nu au cheltuit banii de investiţii. Voi sparge buboiul cât de curând, că m-am săturat de aceste jocuri politice. La ora 12.00 am întâlnire cu toţi liderii de grup de la CGMB şi sper să voteze împrumutul în şedinţa extraordinară de luni”, a declarat primarul interimar la Realitatea Tv.

Deşi ELCEN a anunţat, de asemenea, astăzi că va continua să furnizeze apă caldă şi căldură în această iarnă, şeful CA al RADET spune că degeaba va fi furnizat agentul termic în conducte, atâta timp cât Regia nu are bani de avarii.

Marcel Nicolaescu, directorul general ELCEN, declarase că „ELCEN a făcut toate eforturile şi a finalizat un protocol de colaborare cu Romgaz şi vom avea gaze pentru pregătirea apei calde şi a căldurii pentru toată iarna. Am propus un dispecerat comun, să colaborăm în aceeaşi echipă cu RADET, să nu fie nicio problemă de fucţionare în această iarnă. Eu dezmint total şi asigur bucureştenii că vor avea apă caldă şi căldură. Noi vom da RADET-ului pe ţeavă apă caldă şi căldură”, a spus Nicolaescu.

În cadrul conferinţei de vineri, preşedintele CA al RADET Gabriel Dumitraşcu a precizat, de asemenea, că RADET are de făcut plăţi urgente către Enel şi Apa Nova care ar totaliza în jur de 10 milioane de lei. El a mai spus că Enel a trimis deja somaţie că aşteaptă ca plata să se facă până în 16 noiembrie, solicitări similare existând şi din partea Apa Nova.

Datoria RADET către Enel este în jur de 25 de milioane de lei, iar datoria către Apa Nova, de aproximativ 12 milioane de lei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button