Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului

29 apr. 2022
4120 Afișari
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului

Cică, în anul trecut (adică 2021), în Franța, în plină pandemie, vânzările de dispozitive pentru încălzit și topit brânză raclette au crescut cu vreo 300%. Efectiv au bubuit. Adevăru-i că, Mon Dieu, ce să și faci toată ziua încuiat în casă? Mai tai o felie de baguette, mai topești niște brânză, deschizi frigiderul, mai arunci o roșie deasupra. Din astea. Suferință.

Eu, unul, am bălit de cel puțin 100 de ori la videoclipuri de pe Insta cu valuri de brânză topită raclette răzuită și turnată peste tot felul de mâncăruri. Anyway, trebuia să sărbătoresc într-un fel victoria lui Macron, așa că am mâncat pentru tine la Amis de la Fête, un magazinaș cu foarte multe brânzeturi și vinuri selectate de prin Franța, Elveția, Marea Britanie, Elveția, Spania, ș.a.m.d.

Amis de la Fête. Mendeleev nr. 2

Amis de la Fête. Amzei, Strada Mendeleev 2

Cum spuneam în multe din articolele trecute, zona Piața Amzei (până la intersecția cu Calea Victoriei) s-a transformat (și continuă să se transforme) de ceva timp într-un veritabil hub al gusturilor rafinate, frecventat de un public “mai altcumva” decât publicul de Centru Vechi, scuzată fie-mi franceza de baltă. Vezi OTOTO, M60, Hushimo, Miez, Öhlala Patisserie, Velocitta, Sweetology, și așa mai departe, la care acum se adaugă și Amis de la Fête. Lista rămâne deschisă. Vorba unui solist excentric urban: lucrurile se mișcă binegheghegheghe.

Ca un microfestival de brânză

Deși extrem de mic, magazinul de brânzeturi Amis de la Fête are atât de multe etichete de brânză încât ar putea găzdui la orice oră un microfestival de brânză. Coeur de Neufchâtel, Pont l’Evèque, Livarot, Crottin Chavignol AOC, Camembert, Banon AOP, Cheddar aged Red Leicester, Chèvre frais aux fleurs, Fontina Val D’Aosta, Mimolette Vieille, Picodon AOP, Provolone, Tomme aux Chèvre, Parmigiano Reggiano, Taleggio & Gorgonzola, sunt doar câteva dintre ele. Există chiar și indispensabilul Pecorino Sardo, în caz că are cineva de gând să gătească diseară niște paste carbonara ca la carte.

Anyway, eu chiar aș face un astfel de microfestival dedicat brânzeturilor fine și i-aș pune numele celei mai celebre expresii franțuzești: “Omelette du fromage!” (corect, cică, e “au fromage”, dar nu-i pasă nimănui).

Amis de la Fête

Bonjour toujours, eeeeee

Gazda magazinului a fost Aurelian (dacă am înțeles eu bine). Aurelian dă toată ziua bună ziua sau bonjour, în funcție de naționalitatea clientului. Aurelian e un francez tânăr, care rupe românește destul de bine. Mai bine decât vorbesc eu franceza, oricum. Magazinul vinde atât raclette făcute, adică topite pe loc, cât și dispozitive pentru încălzit brânza sau pentru fondue. De menționat că povestea Amis de la Fête a început cu un food truck și a evoluat, iată, într-un magazin fizic și un shop online. www.amisdelafete.com Raclette este o brânză tradițională elvețiană sau franțuzească servită încălzită și topită, și provine de la cuvântul franțuzesc „a răzui”.

Raclette și vin. Amis de la Fête
Amis de la Fête

Am mâncat pentru tine de la Amis de la Fête

Raclette Jamon Serrano | 35 lei

Brânză raclette încălzită și topită, cartofi fierți în coajă, jamon Serrano, baghetă franțuzească, castraveți cornichoni

Raclette Chorizo | 33 lei

Brânză raclette încălzită și topită, cartofi fierți în coajă, salam chorizo, baghetă franțuzească, castraveți cornichoni

Raclette Baguette | 19 lei

Brânză raclette încălzită și topită, baghetă franțuzească, castraveți cornichoni

Primește-l, Doamne, și pe ăsta! Santé!

La care am asortat un pahar de vin alb Savoie Apremont AOP Perrier & Fills | 20 lei / paharu’

Savoie Apremont AOP Perrier & Fills

Judecata de Apoi

Raclette Jamon & Chorizo

Brânză raclette încălzită și topită, cartofi fierți în coajă, jamon Serrano sau salam chorizo, baghetă franțuzească, castraveți cornichoni

Din capul locului, tre’ să menționez că mari diferențe între primele două preparate nu prea există. Eu le-am cumpărat crezând că vor veni deja amestecate și, cumva, gusturile se vor întrepătrunde. Nu. Exceptând carnea, raclette chorizo și raclette jamon sunt identice. Adică, într-o caserolă, primești carne (jamon sau felii de chorizo), câteva felii de baghetă franțuzească proaspătă și cartofi fierți în coajă peste care Aurelian toarnă/răzuiește din belșug un val de brânză raclette topită pe loc cu aparatul din dotare. Întreg procesul de topire este un spectacol. Brânza bolborosește sub căldura lămpii și-apoi curge ca un râu de lavă peste cartofii fierți.

Brânza raclette are un gus delicat, e fină, călduță și se întinde întocmai ca-n videoclipurile de pe Insta la care-mi ploua mie-n gură. Singurul neajuns ar fi că… parcă e prea puțină. Brânza, împreună cu cartofii, pâinea și carnea îndestulează un om. Dar pentru că sunt plin de idei, eu aș face altceva: aș elimina de tot cartofii și carnea, și aș lăsa doar o felie lungă de pâine cu porție dublă de brânză raclette topită…și poate niște ardei copți deasupra. Mmmm?

În timp ce plămădeam la fantezia de mai sus, iacă-tă primesc al 3-lea preparat.

Raclette Baguette

Brânză raclette încălzită și topită, baghetă franțuzească, castraveți cornichoni

Simplu, frumos, elegant, gustos, fără alte complicații. O felie lungă de pâine franțuzească acoperită din belșug cu brânză raclette topită, iar pe deasupra și niște cornichoni. Nu-ți trebuie mai mult pentru a savura experiența raclette. Recomand Raclette Baguette. 19 lei sunt…nimic, dar Raclette Baguette e totul. În plus, pairingul cu vin alb Savoie Apremont AOP Perrier & Fills a fost spot on. Țais. Guști din raclette baguette, sorbi din paharul de Savoie Apremont, închizi ochii și ești în Micul Paris. La propriu.

Raclette Baguette a salvat situația, după ce recunosc că servirea în caserole nu mi s-a părut cea mai apetisantă chestie din lume din punct de vedere vizual. Și încă o chestie: raclette trebuie mâncat pe loc, cald, altfel e degeaba, dispare plăcere și gustul, dispar aromele. Sigur, se poate încălzi acasă, la cuptor, dar cui îi place ciorba reîncălzită? Nu mie.

Idei gratis. Raclette Macron

Propunerea mea pentru cei de la Amis de la Fête este un preparat numit Raclette Macron, constând într-o felie lungă de pâine franțuzească și un cârnat de porc Diot de Savoie însoțit de niscavai brânză maturată, veche, cu pastă de mucegai, Roquefort. Aș mânca/10.

Prieteni, prieteni, da racletta-i pe bani

Total Amis de la Fête: 107 lei.

O să mai mănânc pentru tine de la Amis de la Fête? Da.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Uite pe unde-am mai mâncat pentru tine? Uite niște linkuri cu idei:

Cookies