Rabla 2021 ar putea debuta până la finalul lunii aprilie. Ce declară Tanczos Barna, Ministrul Mediului

19 apr. 2021
143 Afișari
Rabla 2021 ar putea debuta până la finalul lunii aprilie. Ce declară Tanczos Barna, Ministrul Mediului

Programele Rabla pentru mașini și pentru electrocasnice devin opeaționale foarte curând, a declarat Ministrul Mediului, Tanczos Barna. Potrivit acestuia, mai trebuie doar ca Guvernul să aprobe, în cursul acestei săptămâni, bugetul Administrației Fondului de Mediu.

Ministrul Mediului a mai anunțat și faptul că bugetul pentru Rabla Plus, programul care finanțează achiziția de automobile plug-in și electrice, a fost dublat, astfel fiind dublat și numărul de mașini ce vor fi achiziționate. Acesta a sugerat și o eventuală suplimentare a bugetului pentru finanțarea acestei zone a pieței auto.

Au crescut sumele acordate de autorități prin programele Rabla

Pentru Rabla Clasic creșterea este de la 6.500 la 7.500 lei, adică circa 1.500 euro pentru un tichet, valoarea ecobonusului urmând să crească de la 1.000 la 1.500 lei, respectiv de la 2.500 la 3.000 de lei, pentru ca „mașinile care au emisii mai scăzute să beneficieze de un sprijin în plus”, a precizat Tanczos Barna pentru Digi 24. Ministrul a declarat și faptul că bugetul va fi aprobat în jurul zilei de miercuri, și că după ce bugetul este aprobat este o chestiune de zile până programele vor deveni operaționale.

Anul acesta va funcționa și platforma pentru Rabla Electrocasnice, după ce anul trecut aceasta a întâmpinat dificultăți. Condiţiile pentru programul pentru electrocasnice ar putea fi modificate însă. Se pare că românii vor putea primi vouchere și pentru electrocasnicele care consumă mai mult curent, nu doar pentru cele care se încadrează la categoria energetică A. Ministerul Mediului vrea ca statul să achite până la jumătate din preţul maşinilor de spălat, al televizoarelor sau frigiderelor care consumă puţin curent, adică sunt rentabile energetic.

„Putem ajunge la o sumă maximă de 2.250 de euro”

„Anul acesta vom modifica prima de casare din program și o să o majorăm de la 6.500 la 7.500 de lei. Aproximativ 1.500 de euro va fi prima de casare care se va plăti acelor persoane care predau o mașină înmatriculată, se casează mașina, se radiază mașina și astfel se scot din circulație mașinile vechi, poluatoare și sunt cumpărate mașini noi. Tot în cadrul programului RABLA clasic avem două ecobonusuri care vin în completarea primei de casare și vin în sprijinul acelor achziții prin care se cumpără mașini hibrid. Ecobonsul se majorează de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar în cazul ecobonusului GPL, emisii sub 96 grame dioxid de carbon, ecobonusul se majorează de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Putem ajunge la o sumă maximă care poate fi primită de o persoană fizică de 2.250 de euro dacă se cumulează prima de casare cu ecobonusul.”, a declarat Ministrul Mediului.

Dovadă a orientării românilor către autoturisme electrice este și succesul de care s-a bucurat Dacia Spring, primul model electric al producătorului român.

Cookies