RA-APPS-ul a vândut primele șase case din București cu aproape 1,7 milioane euro

de:
20 iul. 2013
1 Afișari
RA-APPS-ul a vândut primele șase case din București cu aproape 1,7 milioane euro

Cel mai mai ieftin a fost un apartament în blocul în care locuiesc judecătorii Curţii Supreme şi procurori ai Parchetului General, adjudecat pentru 93.400 de euro. Cel mai bine s-a vândut etajul fostei case a lui Pleşiţă, de pe strada Pictor Negulici nr. 32,  pentru care Regia va încasa 544.360 de euro, potrivit informaţiilor oficiale obţinute de gândul de la RA-APPS.

Sumele cu care s-au adjudecat primele imobile ale RA-APPS diferă însă cu mult față de preţurile de tranzacţionare pe care experţi ai pieţei imobiliare le-au estimat. Un exemplu în acest sens îl constituie casa de pe strada Tokio, situată în vecinătatea Palatului Victoria, care s-a dat cu 485.000 de euro în condiţiile, deși atât surse din piaţa imobiliară, cât şi fostul chiriaş, consideră că se putea obţine aproape dublu pentru acest imobil. În schimb, etajul vilei din str. Pictor Negulici nr. 32 s-a vândut la un preț mult mai mare față de cel pretins de RA-APPS pentru acest imobil.

În aceeaşi zi, s-a adjudecat şi un apartament pe Şoseaua Kiseleff, într-un bloc cu doar două etaje construit însă pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu Dej pentru nomenclatură, dar aflat în vecinătatea mai multor ambasade şi sedii de partid monumente istorice. Pentru 4 camere cu suprafaţă utilă totală de 203,60 mp şi o boxă de 8,72mp pe Şoseaua Kiseleff nr. 14, la etajul 1, RA-APPS a primit, încă de la prima încercare de licitare, chiar preţul de pornire: 340.000 de euro. Deşi s-au cumpărat trei dosare de prezentare, cu ofertă a venit doar o persoană a cărei identitate a fost păstrată de asemenea confidenţială.

O evaluare generală, fără a avea acces la imobil, făcută de reprezentanţii unei importante companii imobiliare din Capitală, arată că statul putea pretinde mai mult pentru apartamentul din Kiseleff. „În funcţie de cât de bine a fost întreţinută clădirea, se poate obţine un preţ între 450.000 şi 600.000 de euro în zona respectivă, ţinând cont că nu este o clădire monument istoric”, au precizat sursele citate.

Interes de la prima licitaţie a trezit şi blocul de pe strada Nicolae Racotă nr 12-14, în care mai mulţi chiriaşi de ani buni, păstraţi de asemenea în regim confidenţial de RA-APPS, au dorit să-şi cumpere apartamentele.

În blocul situat în apropierea Şoselei Kiseleff, construit în aceeaşi zonă rezidenţială a foştilor lideri PCR, în care Guvernul Năstase a transferat în 2004 mai multe apartamente către Parchetul General pentru şefii acestuia, s-au adjudecat din prima licitaţie cu strigare trei apartamente, fiecare cu câte un singur ofertant. Astfel, pe 17 iulie s-a adjudecat apartamentul 10, de la etajul al treilea, un imobil cu patru camere de 125, 17 mp, plus o cameră de serviciu de 9,46 mp, boxă şi garaj, pentru 116.100 de euro, exact preţul de pornire a licitaţiei.

A doua zi, s-a câştigat un altul, la etajul al cincilea, la un preţ similar: apartamentul 16 de 4 camere cu suprafaţă utilă de 128,01 mp, boxă şi garaj. Acesta va fi vândut cu 114.800 de euro, având în mod identic un singur ofertant.

Un preţ mai bun a obţinut cumpărătorul apartamentului vecin numărul 14. Acesta a dat doar 93.400 de euro pentru patru camere de 104,79 mp, cameră de serviciu de 11,87mp şi boxă, fără garaj.

După simplificarea regulilor de vânzare, casele RA-APPS se pot cumpăra în rate de până la trei ani cu avans de 25% sau între 10% şi 25% dacă noii proprietari sunt tineri sub 35 de ani.

Din primele adjudecări imobiliare, statul va rămâne cu 1.693.660 de euro. Jumătate din aceşti bani vor intra în bugetul RA-APPS, iar cealaltă jumătate merge la Ministerul Finanţelor, la bugetul de stat.

Pentru acest an, RA-APPS estimează venituri totale de 449,1 milioane lei, dar încasările din vânzarea de imobile nu ar urma să depăşească 193,5 milioane lei.

Cookies