PUZ-urile Sectoarelor 2,4 și 5 au fost suspendate de instanță, anunță Nicușor Dan | „Circulă un fake news că s-ar fi blocat dezvoltarea Bucureștiului”

18 feb. 2022
473 Afișari
PUZ-urile Sectoarelor 2,4 și 5 au fost suspendate de instanță, anunță Nicușor Dan | „Circulă un fake news că s-ar fi blocat dezvoltarea Bucureștiului”

Tribunalul București a suspendat ieri PUZ-urile Sectoarelor 2, 4 și 5, PUZ-urile de Sector care nu au fost anulate definitiv de instanță, a anunțat vineri primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, într-o conferință de presă în care a dorit să lămurească procedura prin care se poate construi în București în lipsa Planurilor Urbanistice Zonale. Anterior, Curtea de Apel a anulat definitiv PUZ-urile pentru Sectoarele 3 și 6.

„Tribunalul București a suspendat ieri PUZ-urile Sectoarelor 2, 4 și 5. Sunt PUZ-urile de Sector care nu au fost anulate definitiv de instanță. Reamintesc că Curtea de Apel a anulat definitiv PUZ-urile pentru Sectoarele 3 și 6. Ce sunt PUZ-urile de Sector? De ani de zile dezvoltarea urbană a Bucureștiului a fost victima unor dezvoltări speculative, am pierdut sute de hectare de spații verzi, am avut sute de exemple de blocuri între case. Din cauza asta am avut o densificare exagerată în București și o scădere a calității de locuire. Din cauza asta am avut puțini investitori serioși la București, tocmai din cauza instabilității juridice în ceea ce privește urbanismul din București, pentru că nu este admisibil ca tu să reglementezi urbanistic parctic tot Bucureștiul cu acte care se dovedesc a fi nelegale”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul Nicușor Dan a dat și câteva exemple de cereri de construcții de blocuri înalte de 14 etaje, pe străzi cu o lățime de 7 metri. „Ce se va întâmpla cu mașinile care vor veni la aceste blocuri?”, s-a întrebat retoric primarul.

”Pe strada Matei Voievod, conform PUZ Sector 2, ar fi urmat să se construiască blocuri parter plus 14 etaje.

Pe o stradă de 7 metri pe PUZ Sector 4 ar urma să fie construite imobile de 14 etaje.

PUZ Sector 3, aceleași străzi de 7 metri și blocuri deja construite în baza acestei documentații. Vedeți blocuri între case. Nu asta este dezvoltarea pe care noi o dorim pentru București.

Dezvoltare este să duci utilități, iar cea mai importantă este infrastructura de transport, astfel încât să nu scadă calitatea de locuire ”, a spus Nicușor Dan, care a prezentat pe un ecran imagini cu PUZ-urile de sector suspendate. (imaginile pot fi vizionate în conferința video de mai jos)

Dan: „Circulă un fake news că prin suspendarea PUZ-urilor de către Consiliu General s-ar fi blocat dezvoltarea Bucreștiului”

Primarul Nicușor Dan spune că este un fake news faptul că nu se poate construi pe perioada suspendării PUZ-urilor de Sector.

”Circulă un fake news cum că, prin suspendarea PUZ-urilor de către Consiliul General, s-ar fi blocat dezvoltarea în Bucureşti. Bucureştiul are un Plan Urbanistic General. În baza Planului Urbanistic General, orice persoană poate să ceară un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construire. Iar acolo unde nu este mulţumit de ceea ce prevede Planul Urbanistic General, de exemplu, dacă are un teren într-o zonă industrială, atunci poate să ceară Consiliului General o derogare. În sensul acesta, am funcţionalizat Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, care funcţionează din luna septembrie.

Numai că urbanismul nu înseamnă, și din păcate asta s-a întâmplat ani de zile, nu înseamnă ca un om să coloreze o planșă și să vină la Consiliul general și să obțină niște etaje în plus”, a arătat Nicușor Dan.

Primarul consideră că interesul privat și cel public trebuie negociate și armonizate. ”Urbanismul este o știință în care diverse interese private și mai ales publice trebuie să fie armonizate. Adică nu vrem să mai avem cartiere de blocuri în care oamenii să nu aibă creșe, grădinițe și școli. Ceea ce face prima oară Comisia de Urbanism este să verifice că principiile de dezvoltare urbană sunt verificate în sfârșit în București. Când un investitor vrea să construiască un cartier, și e legitim să vrea asta, autoritatea locală care apără interesul public, trebuie să se asigure că acești locuitori vor avea, școală creșă, un drum public”, a mai spus primarul general.

  • Pe 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR din Consiliul General, la propunerea primarului Nicușor Dan, a aprobat suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6. Pe 1 martie expira perioada de un an în care Consiliul General al Municipiului București a suspendat cele 5 Planuri Urbanistice de Sector. Dacă instanța nu lua această decizie sau Consiliul General nu prelungea suspendarea, PUZ-urile de la Sectoarele 2, 4 și 5 produceau efecte.

Noul PUG va fi elaborat de către PMB și un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură

În ceea ce privește elaborarea noului Plan Urbanistic General, primarul general a declarat că situația se va lămuri în curând, iar voința sa este de a continua contractul cu consorțiul condus de Universitatea de arhitectură și accelerarea Planului Urbanistic General.

”În ceea ce privește actualizarea PUG-ului, este contract în curs între PMB și un consorțiu condus de UAUIM, contract semnat 2013. Din păcate din 2014 și până acum nu s-a făcut niciun progres. Am avut cel puțin 20 de ședințe tehnice și sunt foarte aproape de o concluzie cu privire la ce vom face mai departe. Mai este o mică verificare juridică de făcut. Dacă această verificare juridică ne spune că suntem în interiorul contractului, voința mea este de a continua contractul cu consorțiul condus de Universitatea de arhitectură și accelerarea Planului Urbanistic General”, a mai declarat Nicușor Dan.

Primarul a precizat că până la finalizarea noului PUG, reglementările urbanistice pot fi făcute prin PUZ-uri inițiate de privați și prin PUZ-uri inițiate de autoritatea publică.

”Până la realizarea noului PUG sunt două lucruri de făcut. Pe de o parte, pentru inițiativa privată există Comisia Tehnică de Urbanism, care permite elaborarea de PUZ-uri profesioniste prin care interesul public să fie respectat.

Pe de altă parte sunt zone mai mari din București pe care autoritatea publică trebuie să le reglementeze ea însăși, înainte de a se ajunge la reglementarea teritoriului prin PUG. Și în acest sens am constituit în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitanî București-Ilfov am constituit o echipă care să țină locul unui centru de planificare urbană.

Adică pentru zone care necesită dezvoltare, această structură să elaboreze tema de proiect, apoi urmează ca PUZ-ul să fie făcut prin achiziție publică de către autoritate, dar pe o temă bine stabilită”, a mai spus Nicușor Dan.

 

Cookies