PUZ-urile au fost suspendate pentru un an în București. Nicușor Dan câștigă ”bătălia pe Capitală”

26 feb. 2021
1325 Afișari
PUZ-urile au fost suspendate pentru un an în București. Nicușor Dan câștigă ”bătălia pe Capitală”

PUZ-urile au fost suspendate pentru un an în București, Nicușor Dan câștigând astfel o bătălie importantă în contextul incertidunii care a planat asupra votului de astăzi din ședința Consiliului General al Municipiului București.

Astfel, după negocieri aprinse, PUZ-urile au fost suspendate pentru un an în București, în sectoarele 2, 3, 4, 5, și 6.

Nu pentru doi, ce-i drept, așa cum a cerut inițial primarul Capitalei, dar nici pentru doar trei luni, cum părea că se conturează înțelegerea în seara de dinainte de ședintă.

Documentele suspendate, care se refereau la 80% din suprafața Bucurestiului, permiteau construcții pe sute de hectare de spațiu verde, susține Nicusor Dan. În plus, acestea împiedicau dezvoltarea unui metrou de suprafață, dar și posibilitatea ca bucureștenii să aibă parte de un spațiu de promenadă pe malurile lacurilor din nordul Capitalei.

Ședința de la primărie a început cu o întârziere de aproape șase ore, datorate negocierilor purtate pe această temă.

PUZ-urile au fost suspendate pentru un an în București. Compania Municipală Turistică a fpst dizolvată

Totodată, în cadrul ședinței, majoritatea PNL -USR-PLUS din Consiliul General a aprobat dizolvarea companiei municipale Turistica București.

Compania a fost înființată la propunerea fostului primar general, Gabriela Firea

”Astăzi dimineață și ieri am avut discuții cu liderii majorității PNL și USR  din Consiliul General al Municipiului București, pentru a avea o formă cât mai bună a proiectelor de hotărâre privind suspendarea PUZ-urilor coordonatoare ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6.

Cu toții am fost de acord că suspendarea este urgentă și necesară pentru a stopa abuzurile rechinilor imobiliari din București și pentru a asigura o dezvoltare modernă, europeană a Capitalei. PUZ-urile celor 5 sectoare, așa cum au fost făcute, creează spațiu pentru abuzuri în urbanism, deschid calea unui trafic mult mai aglomerat, haotic, fără reguli clare care să protejeze cetățenii și cresc riscul de poluare în oraș.

Au avut loc discuții tehnice, precum termenele pe care să le stabilim din perspectiva predictibilității necesare pentru dezvoltatorii onești. Concluzia comună a fost că într-un an putem pune ordine în lucruri. De asemenea, am fost de acord că este nevoie ca funcționarii publici să lucreze cu celeritate pentru acest deziderat și vom face tot ce este nevoie pentru a pune lucrurile în mișcare.

Astfel, în urma discuțiilor, am ajuns împreună cu majoritatea din Consiliu la o formă echilibrată și rezonabilă.

Sunt convins că au existat presiuni destul de mari asupra tuturor, dar consider că CGMB și Primăria Capitalei au trecut primul mare examen de maturitate în direcția construcției Noului București. Sunt optimist asupra modului în care vom implementa măsurile acestor hotărâri votate azi”, a declarat Nicușor Dan.

 

Cookies