Reacția MAE după ce Putin a anunțat că România s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse

de:
28 mai 2016
0 afișări
Reacția MAE după ce Putin a anunțat că România s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse

UPDATE 14.58: Ministerul de Externe a reacționat la amenințările președintelui rus, declarând că această pozitie relevă o „ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă”.

MAE sustine ca declaratia lui Putin ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale.

„Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat.”, adaugă MAE.

Distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă.
În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condiţiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluţiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională.

Avertismentul vine pe fondul găzduirii elementelor sistemului antirachetă american,  considerat o ameninţare la adresa Moscovei, relatează Reuters, citat de mediafax.ro.

Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antirachetă din România, acuzând că deşi Moscova a solicitat în nenumărate rânduri că va lua măsuri represive în caz contrar, Washingtonul şi aliaţii săi au ignorat aceste avertismente.

În cursul acestei luni, sistemul antirachetă de la Deveselu a intrat în funcţiune, urmând ca şi în Polonia să aibă loc o operaţiune militară similară.

Cookies