Puteri sporite pentru Poliția Rutieră de a interveni pe trotuare: poate ridica/dispune ridicarea mașinilor parcate neregulamentar

19 oct. 2022
466 Afișari
Puteri sporite pentru Poliția Rutieră de a interveni pe trotuare: poate ridica/dispune ridicarea mașinilor parcate neregulamentar

Poliţia Rutieră va putea ridica mașinile parcate neregulamentar pe trotuar.

Proiectul de lege care permite Poliţiei Rutiere să ridice mașinile staţionate ilegal pe trotuar a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților. Legea merge acum spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 232 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 29 de abţineri. Acesta modifică articolul 64 alineatul (1) din OUG nr. 195/2002, astfel încât permite polițiștilor rutieri să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Până acum, Poliția Rutieră putea ridica mașinile doar de pe șosea. „În forma în vigoare a Codului Rutier, această măsură poate fi dispusă doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă.

Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, Poliţia nu poate dispune ridicarea acestuia”, potrivit expunerii de motive. Proiectul a fost inițiat în 2019 de deputatul USR Cătălin Drulă, care a explicat că inițiativa vine în sprjinul „persoanelor în vârstă, persoanelor cu dizabilităţi, mamelor şi copiilor mici nevoiţi să meargă pe carosabil pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de maşini”.

În București, autoritățile locale au anunțat că pot ridica autoturisme staționate neregulamentar pe treceri de pietoni, pe spații verzi, care blochează accesul în parcările de reședință, staționate pe trotuar fără a asigura limita de un metru lățime pentru pietoni, staționate pe locurile rezervate pentru persoane cu handicap sau destinate încărcării autovehiculelor electrice, care blochează accesul în instituții publice: spitale, școli și sedii administrative, pe piste de biciclete special amenajate etc.

Îți recomandăm și:

București, de nestrăbătut în scaun cu rotile. “Am încercat s-ajung cu transportul public din Piața Victoriei până acasă, în Pantelimon. Știu, sunt nebun…”

Temerile Gabrielei Firea s-au adeverit: Guvernul nu a aprobat niciun proiect de finanțare depus la solicitarea lui Nicușor Dan, pe Programul „Anghel Saligny”

Inspectoratul de Stat în Construcții, contraatac la Nicușor Dan, pe controversa deschiderii liniei de tramvai de pe Bd. Doina Cornea (Vasile Milea): Își maschează propriile deficiențe

 

Cookies