Putem pleca din București la munte sau la mare în minivacanța de Sfântă Mărie. Care sunt și cum se leagă cele 4 zile libere

02 aug. 2023
265 afișări
Putem pleca din București la munte sau la mare în minivacanța de Sfântă Mărie. Care sunt și cum se leagă cele 4 zile libere
Putem pleca din București la munte sau la mare în minivacanța de Sfântă Mărie. Care sunt și cum se leagă cele 4 zile libere | Sursă foto: Unsplash

În curând românii vor avea parte de patru zile libere, cu ocazia sărbătorii religioase „Adormirea Maicii Domnului” – Sfântă Mărie. Astfel că, bucureștenii, și nu numai, pot pleca într-un scurt concediu la munte sau la mare.

Angajații au patru zile libere de Sfântă Mărie

În data de 15 august, creștinii-ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria), aceasta fiind trecută în calendar cu cruce roșie. Fiind o zi importantă din punct de vedere religios, angajații beneficiază de liber de la muncă.

Anul acesta, sărbătoarea va pica într-o zi de marți. Din acest motiv, Guvernul a decis să facă o punte și să le ofere bugetarilor o zi liberă în plus, ziua de 14 august. Decizia a fost luată încă de anul trecut, din luna decembrie.

Astfel că, o parte dintre angajații din București și restul țării vor putea pleca la munte sau la mare în weekendul prelungit de care au parte luna aceasta.

Iată care sunt zilele ce vor forma weekendul prelungit al românilor:

  • 12 august – sâmbătă,
  • 13 august – duminică,
  • 14 august – luni (punte făcută de Guvern),
  • 15 august – marți (Adormirea Maicii Domnului).

Conform legislația în vigoare la acest moment, angajații care vor fi nevoiți să meargă la muncă în zilele libere legal vor primi bani în plus la salariu. Mai precis, respectivele zile vor fi plătite dublu de angajator.

Ce alte zile libere vor mai avea românii în 2023

Pe lângă weekendul prelungit de care vor avea parte în mijlocul lunii august, românii se vor bucura de alte 4 zile libere anul acesta. Iată care sunt acestea:

  • 30 noiembrie – Liber legal de Sfântul Andrei (pică într-o zi de joi),
  • 1 decembrie – Liber legal de Ziua Națională a României (pică într-o zi de vineri),
  • 25 decembrie și 26 decembrie – Libere legale de Crăciun (pică în zilele de luni și marți).

În aceste zile nu se lucrează. Există totuși și excepții de la această regulă, printre ele numărându-se și: unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și unitățile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității.

Cei ce vor lucra în zilele care ar fi fost libere din punct de vedere legal au dreptul de a compensa timpul lucrat cu timp liber corespunzător. Acesta trebuie să fie acordat de angajator în următoarele 30 de zile.

Cookies