Puștiul care ia o piatră de pe inima părinților în pandemie. Le citește povești pe Zoom copiilor

14 feb. 2021
490 Afișari
Puștiul care ia o piatră de pe inima părinților în pandemie. Le citește povești pe Zoom copiilor

Oscar a început să le citească povești copiilor din vecini, încă din primul lockdown, totul având loc pe Zoom. Acest lucru a însemnat o gură de aer pentru familiile copiilor. Dar, nu s-a oprit aici. Acum, în fiecare seară, le citește povești copiilor din toată țara.

În fiecare seară, alarma lui Oscar Mallet sună la ora 19:00. Tânărul în vârstă de 14 ani se oprește din tot ce face și ia o carte.

Își deschide laptopul, se conectează la Zoom și, în curând, apar fețele dornice ale copiilor din toată țara, așteptând povestea lor de culcare. În fundal, părinții lor pot fi văzuți oftând ușurați, știind că cel puțin în următoarea jumătate de oră, va exista un răgaz pentru ei.

De la începutul pandemiei, adolescentul din Cheltenham își conduce propria întreprindere socială, citind povești copiilor plictisiți ai adulților epuizați, astfel încât toată lumea să poată obține o pauză bine meritată.

„Este frumos pentru că îmi place să citesc în mod normal și îmi place să citesc cu voce tare”, spune el. „Să știi că oamenii urmăresc și ascultă…este un sentiment foarte frumos.”, a declarat Oscar pentru The Guardian.

Cum a început totul

Oscar a început aventura în timpul primului lockdown al Angliei pentru a-și ajuta vecinii. Unul dintre cuplurile vecine s-a îmbolnăvit de COVID-19 și aveau gemeni de șapte ani de îngrijit, așa că Oscar s-a oferit să le citească fetelor o jumătate de oră în fiecare noapte.

De la începutul celui de-al treilea lockdown, el a decis să-și ofere serviciul oricărei familii care ar putea dori o jumătate de oră de liniște – la prețul convenabil de 2 GBP (11,12 RON) pe lună. Aproximativ 17 familii s-au abonat, bucurându-se de Big Friendly Giant și Matilda de Roald Dahl și trecând acum la Fata care credea că este un câine, a lui Clare Balding.

Jumătate din taxa de abonament merge la organizația caritabilă WaterAid, iar restul sunt bani de buzunar. Crede că apariția în The Guardian i-ar putea aduce milioane? „Ar fi minunat”, glumește el. „Nu va trebui să lucrez niciodată o altă zi în viața mea”.

„Unul dintre cei mici a adormit la sfârșitul poveștii”

Mama lui Oscar, Jane Mallett, consilier pentru slăbit, spune că fiul ei este foarte conștient de faptul că, deși se descurcă destul de bine în timpul pandemiei, mulți alți copii nu sunt. În octombrie, comisarul pentru copii din Anglia, Anne Longfield, a dat un semnal de alarmă cu privire la sănătatea mintală a tinerilor, întrucât o investigație a lui Guardian a relevat o creștere accentuată a prescrierii somniferelor pentru sub 18 ani și o cerere tot mai mare pentru servicii de tulburări alimentare.

„Știe prin ce trec copiii”, spune Jane, care îl ajută pe Oscar să se conecteze cu noi ascultători prin intermediul paginii sale de Facebook. „Unul dintre părinți mi-a spus că copilul lor nu vede alt copil toată ziua, așa că așteaptă cu nerăbdare povestea”. Ea spune că, sub supravegherea ei, înainte ca povestea să înceapă, copiii interacționează, arătându-i fotografiile cu Oscar pe care le-au desenat sau îi povestesc despre ziua lor. „Se întâmplă într-adevăr un fel de atmosferă minunată de grup”, spune ea. „Unul dintre cei mici a adormit la sfârșitul poveștii noaptea trecută, a fost atât de drăguț și perfect pentru părinți.”

Poate cel mai important, poveștile de culcare sunt o oportunitate de a face ceea ce iubește cel mai bine: cititul. „Lucrul care îmi place cel mai mult la citit este că dacă ai un autor foarte bun care a scris o carte foarte bună, te cam transportă în acea lume”, spune el. „Uneori nici nu-mi dau seama că citesc. Pur și simplu se întâmplă”.

Evadarea este mai importantă ca niciodată acum, adaugă el. „Adică, personajele din cărți nu poartă toate măști.”

Cookies