Pușcăria București – garduri, gărdulețe, borduri, cărămizi și bariere

22 nov. 2021
584 afișări
Pușcăria București - garduri, gărdulețe, borduri, cărămizi și bariere
Pușcăria București - garduri, gărdulețe, borduri, cărămizi și bariere

Bucureștiul nostru drag este plin de garduri, gărdulețe, borduri, cărămizi, bariere puse ca să oprească animalele. Care animale? Noi, noi suntem animalele. Garduri, gărdulețe printre blocuri. Borduri în jurul rondurilor cu flori. Chiar trei rânduri de borduri. Bariere contra intrării în casă, pe străzi, în dreptul locului de parcare, peste tot.

Suntem înconjurați. Striviți, încolonați. Trebuie s-o luăm pe acolo, exact pe acolo. Trebuie să nu călcăm pe acolo. Cum vor Șefii? Care-s Șefii? Nu știm, locatarii responsabili, Primarii. Nu știm cine a pus gardurile. De ce? Ca să protejăm natura puțină, ca să nu blocăm circulația.

Marele Gard de la Palat și legiuni de garduri mici

A fost, dacă ne aducem aminte, și o farsă la Parlament când a venit Pink Floyd în Ro și șeful Parlamentului s-a jurat pe mă-sa că va da jos gardul instituției. Nu s-a întâmplat nimic. Cetatea Parlamentară a rămas imperturbabilă. Ca și cum o asaltează tone de țărani proști, mii de șopârle gigantice. Gardurile rămân. Rămân pe poziții. Ca o cetate medievală. Se apără petice de iarbă din fața blocului. Se pun la adăpost tufișuri, natură buruienoasă. Este clar că total bucureșteanul este terminat, anihilat, animalizat.

Hai un pic s-o luăm pe rând. Deci, fizic suntem educați. Ia-o pe acolo, nu pe dincolo. Turma de oi e dirijată așa. Pe psihic suntem blocați, pe câmpul vizual avem mereu o opreliște imprimată. Nu e voie, bă! Asta-nseamnă că regulile nescrise nu funcționează. Pur și simplu nu funcționează. Că se trezesc unii să calce pe iarbă. Să urce cu mașina pe bordurile din mijlocul rondului de flori. Asta-nseamnă că nici amenzile nu funcționează. Asta-nseamnă că nici polițiștii nu au mare putere. Asta-nseamnă că forța celor care ar trebui să dea un exemplu sau să impună o restricție nu e. Nu funcționează. E ignorată. În locul celor invizibile, se instalează gardul, gărdulețul, bordura, cărămida, bariera.

Bonus: trei rânduri de borduri de la trei

Vine acum teoria exterminării. Sunt prea mulți oameni, sunt prea multe mașini? Aha, argument nebun, deci ar trebui să dăm foc mașinilor în plus, să ucidem oamenii care ne-au invadat spațiu vital. Cine stabilește câte mașini, câți oameni sunt bine veniți în București?

Mai este în balamucul acesta și inventivitatea primarilor. În sectorul trei, acum trei ani au fost puse trei rânduri de borduri, că așa avea în magazie primarul. Acum, tot sectorul e un șantier. Cele trei randuri de borduri sunt înlocuite cu altele. Primarul zice: domle, am produs niște noi borduri mai drăgălașe, mai frumoase, mai inteligente. Deci, bunul plac al șefului de teritoriu, de turmă se adaugă profitabilității. Este bine să-ți ții oamenii din sector într-un șantier și între garduri, borduri. E profitabil. Ești în treabă. Ești harnic. Folosești aiurea banul public. Deci, fizic umblăm ca turma, psihic avem un gard de fier pe creier ca interdicție. În sfârșit, din buzunar, bani ni se iau pentru faraonice borduri. Aha, și nici simbolic nu dăm gardul parlamentului jos că nu se poate, nu e bine.

Sunt pentru verde: iarbă, buruieni, copaci. Ador orice buruiană. Chiar și-n ambrozie cred. Sunt însă revoltat, repet, de pușcăria care este Bucureștiul. Și de felul în care ni se urlă că pușcăria este frumoasă și că nu s-ar putea altfel. Este greșit, bineînțeles, prost gândit. Lipsa de gard, de bordură dă viață omului, naturii. Dă aer în piept animalului din noi. Dar cine are chef de complicații? Vă dați seama că am avea o nouă groapă de gunoi de dimensiunile Glinei dacă am scoate gardurile, cărămizile, barierele de tot felul din calea noastră?

Pușcăria București - garduri, gărdulețe, borduri, cărămizi și bariere
„Vă dați seama că am avea o nouă groapă de gunoi de dimensiunile Glinei dacă am scoate gardurile, cărămizile, barierele de tot felul din calea noastră?”

Mulți dintre noi nu înțeleg de bine, de libertate. Îl numesc haos? Ar fi haos fără garduri, borduri și alte bariere. Ori, haosul se mai cheamă și libertate, cu un alt cuvânt.

Cookies