Pușca lui Cuza este expusă azi la Palatul Cesianu-Racoviță din București. Alte evenimente organizate în Capitală de Mica Unire

24 ian. 2023
159 afișări
Pușca lui Cuza este expusă azi la Palatul Cesianu-Racoviță din București. Alte evenimente organizate în Capitală de Mica Unire
Pușca lui Cuza este expusă azi la Palatul Cesianu-Racoviță dinîn București. Alte evenimente organizate în Capitală de Mica Unire

În București și în marile orașe din România  sunt organizate astăzi mai multe evenimente prin care se sărbătorește „Mica Unire”. Pe 24 Ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, vechile principate se unesc. 

E vorba despre evenimente militare și ceremonii religioase, iar multe dintre ele sunt organizate în București.

Evenimente care marchează Unirea astăzi în București

În București, astăzi, se vor ține mai multe evenimente care sărbătoresc Unirea. Mai jos sunt câteva exemple din activitățile care se vor ține astăzi cu ocazia Unirii Principatelor Române:

  • Într-un comunicat citat de Agerpres, s-a anunțat că la ora 10:00, la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei Române, este programată o ceremonie de depunere de coroane de flori.
  • La Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I are loc o ceremonie unde vor fi decorate Drapelele de Luptă Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” și Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”.
  • La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” are astăzi loc evenimentul intitulat „Hora Unirii”.
  • La Muzeul Muzeul Național al Țăranului Român sunt proiecții de filme românești.

Pușca lui Cuza este expusă astăzi

La Palatul Cesianu-Racoviţă din București, marți 24 ianuarie, vor fi expuse pușca de vânătoare care îi aparține lui Alexandru Ioan Cuza și ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu. Cele două piese importante, de o valoare imensă, vor putea fi admirate timp de o zi, cu ocazia Unirii Principatelor Române, potrivit News.ro.

Pușca de vânătoare a fost realizată la mijlocul secolului XIX. Pe țeavă poartă monograma princiară aurită a primului domnitor al statului național numit România. Ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu este realizat din din bronz și cristal, din secolul XIX, și face parte dintr-o colecție privată.

Unirea Principatelor a avut loc pe 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al ambelor principate, astfel la 5 ianuarie 1859, devenea domnitor în Moldova, iar pe 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Cookies