Punctul de vedere al Guvernului pe Legea dării în plată. Anunţul făcut de Dan Suciu

de:
02 mart. 2016
0 Afișari
Punctul de vedere al Guvernului pe Legea dării în plată. Anunţul făcut de Dan Suciu

Guvernul susţine ca legea dării în plată să-şi păstreze şi chiar să-şi consolideze caracterul social, care a stat la baza acestui proiect de lege şi a fost exprimat ca atare în expunerea de motive, atunci când proiectul de lege a apărut în dezbaterea Parlamentului. Este un punct la care Guvernul ţine foarte mult – acest caracter social poate fi un răspuns pentru multe din provocările la care legea nu răspunde în acest moment sau care creează dificultăţi în interpretarea sau în efectele pe care le va avea această lege”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, potrivit Mediafax.

El a subliniat că introducerea distincţiei cu privire la consumator este doar un prim pas. ”Este un pas înainte, cum este un pas şi aprobarea plafonului de 150.000 de euro. Dar sunt doar doi paşi. Probabil sunt necesari mai mulţi”, a susţinut Dan Suciu, precizând că se referă la introducerea criteriului gradului de îndatorare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că în şedinţa de guvern au fost discutate puncte de vedere şi partea mai multor ministere. ”Sunt nuanţate aceste puncte de vedere în funcţie de specificul fiecărui minister în parte”, a adăugat el.

Suciu a precizat că ministerul Justiţiei a subliniat o serie întreagă de deficienţe procedurale, printre care faptul că nu se face distincţie între cei care nu pot şi cei care nu vor să plătească, în vreme ce ministerul de Finanţe are mai multe amendamente, cum ar fi gradul de îndatorare şi limita de creditare.

”Consideră ministerul de Finanţe că extinderea programului şi la creditele acordate prin Prima Casă nu ar fi benefic din perspectivă socială. Cei care au accesat Prima Casă nu par a fi, cel puţin din datele noastre, grevaţi de probleme sociale. Rata de neperformanţă este extrem de mică, undeva la 0,04%. Asta înseamnă că nu întrevedem cazuri sociale acolo’‘, a explicat Dan Suciu.

El a vorbit şi despre ”îngrijorările legate de procesele internaţionale la care România ar putea fi parte dacă legea trece în forma actuală”, afirmând că, potrivit analizelor BNR, pierderile pe care statul român le-ar putea suporta pe retroactivitate şi impactul major al proiectului ar putea ajunge, maximal, la aproximativ 2,8 miliarde de euro.

Senatorii au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, legea dării în plată. Aceasta se află în faza reexaminării, iar Senatul este prima Cameră sesizată. Decizia finală aparţine Camerei Deputaţilor.

Luni, senatorii au decis ca programul Prima Casă să rămână sub incidenţa legii, dar, în acelaşi timp, au admis propunerea BNR privind introducerea unui plafon maxim de 150.000 de euro pentru imobilele cu destinaţie de locuinţă, care vor fi luate în calcul la aplicarea legii.

Mariana Câmpeanu, senator PNL, a susţinut că aprobarea amendamentului care prevede plafon de 150.000 de euro va genera întârzierea aplicării legii. „Vă atrag atenţia că prin amendamentul pe care l-aţi votat cu 150.000 aţi dat posibilitatea ca legea să fie la CCR amendată ca discriminatorie şi de fapt să prelungiţi neaplicarea acestei legi. Poate veţi corecta la Cameră acest lucru”, a punctat Mariana Câmpeanu. O poziţie în acest sens a avut marţi şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Cookies