ARHIVA B365

Puiu Haşotti nu va fi sancţionat de CNCD pentru declaraţiile despre homosexuali

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunţat, miercuri, că a dezbătut şi a soluţionat în Colegiul director autosesizarea în cazul senatorului Puiu Haşotti, acesta fiind audiat în legătură cu presupusele declaraţii discriminatorii făcute recent.

„Eu nu am absolut nimic să le reproşez homosexualilor, îi consider doar nişte oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relaţie naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio şansă”, este declaraţia lui Puiu Haşotti analizată în cadrul Colegiului director, a precizat CNCD într-un comunicat de presă.

Potrivit CNCD, senatorul Puiu Haşotti a susţinut în cadrul audierii că afirmaţiile sale sunt nepotrivite, neconforme cu realitatea şi a declarat că nu este homofob.

În urma audierii lui Haşotti, Colegiul director al CNCD a decis, cu şase voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”, că declaraţiile senatorului nu constituie fapte contravenţionale conform articolelor 2 şi 15 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit CNCD, declaraţia lui Haşotti se încadrează în limitele libertăţii de exprimare, nu conţine elemente de incitare sau o ameninţare directă şi evidentă la adresa unei comunităţi, „astfel încât să se impună intevenţia statului printr-o sancţiune juridică”.

CNCD atrage însă atenţia că astfel de declaraţii nu sunt potrivite pentru dezbaterea unor subiecte de interes public şi le condamnă public, apreciind că sunt homofobe.

„Ca atare, Colegiul director condamnă public astfel de declaraţii, considerându-le ca fiind homofobe şi reiterează apelul către persoanele care deţin funcţii publice sau sunt formatori de opinie în societate să promoveze un comportament şi un limbaj nediscriminatoriu, precum şi să ia atitudine faţă de eventualele încălcări ale principiului egalităţii de şanse”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, declara marţi, pentru MEDIAFAX, că instituţia nu a primit vreo sesizare pe care să o poată lua în considerare privind declaraţiile lui Haşotti, autosesizarea făcându-se la iniţiativa unuia din cei nouă membri ai Colegiului director, conform regulamentului.

Puiu Haşotti a făcut o serie de afirmaţii despre homosexuali în contextul în care comenta anunţul făcut de deputatul Remus Cernea, în 12 aprilie, privind iniţierea unui proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil între heterosexuali şi între persoanele de acelaşi sex.

Liderul senatorilor PNL spunea, în acest context, că nu are „absolut nimic” să le reproşez homosexualilor, pe care îi consideră „doar nişte oameni bolnavi”.

„Domnul deputat Remus Cernea se dovedeşte un extravagant, ca să folosesc un cuvânt liniştit. Eu nu am absolut nimic să le reproşez homosexualilor, îi consider doar nişte oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească, nu este o relaţie naturală, motiv pentru care, după părerea mea, nu are absolut nicio şansă”, declara Puiu Haşotti pentru Ştirile ProTV, întrebat despre iniţiativa lui Cernea privind reglementarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex.

Ulterior, Puiu Haşotti preciza că reacţiile sale referitoare la propunerile legislative avansate de deputatul Remus Cernea nu trebuie înţelese „în sens strict patologic”, el arătând că demersul său a fost unul politic. Haşotti arăta că a dat prea multă atenţie iniţiativelor lui Cernea, care nu au şanse să fie adoptate de Parlament.

Asociaţia Accept arăta într-un comunicat de presă din 15 aprilie că cere Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Partidului Naţional Liberal „sancţionarea neîntârziată” a lui Puiu Haşotti pentru declaraţia acestuia privind homosexualii, însă la CNCD nu a fost înregistrată sesizarea ONG-ului.

Parlamentul European s-a arătat îngrijorat că declaraţiile senatorului Puiu Haşotti ar putea duce la o creştere a discriminării persoanelor homosexuale, solicitând preşedintelui CNDC, într-o scrisoare obţinută de MEDIAFAX, investigarea „declaraţiilor calomnioase” precum şi un răspuns public şi convigător.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button