BAZAR

Psihologia maniacului din 41: „probleme afective şi sexuale”

Cazul a şocat în special pentru că autorul, Cătălin Nistor, este un om cu studii superioare şi cu familie, privit de vecini drept un om liniştit şi gospodar. Mulţi psihopaţi au însă o astfel de „acoperire”.

Conotaţia implicit sexuală a actului de a înţepa femei cu acul este mai mult decât străvezie” – explică, pentru B365.ro, conferenţiar dr. Hanibal Dumitraşcu. „Psihoclinic, este foarte posibil să vorbim de un personaj care suferă de o tulburare a personalităţii, de tip borderline. Testele psihoclinice vor arăta de ce tulburare este vorba„, continuă psihologul. „Vorbim, cel mai probabil, de un comportament deviat din punct de vedere al sexualităţii, de un deficit afectiv şi emoţional. Atacatorul a spus-o foarte limpede: voia să atragă atenţia tinerelor. Probabil că frustrarea experimentată în ultima vreme l-a împins la devianţa comportamentală. Este şocant acest caz pentru că nu a fost reclamat un puşti sub imperiul adolescenţei, ci un om matur” – adaugă dr. Dumitraşcu.

Psihologul crede că atacatorul este un produs al timpurilor noastre: „Este un produs recent al stitului de viaţă al semenilor noştri, copleşit de sarcini de serviciu, produs al glaciaţiunii relaţiilor interumane, întâlnită mai ales în mediul corporatist, prezent în lumea bancară. Sub această mască, fantasmele ajung să explodeze, să irumpă în lumea reală„.

Psihopatul este de obicei un tip inteligent, cu atributele integrării sociale, sub perdea lasă însă loc comportamentului patologic” – confirmă Hanibal Dumitraşcu faptul că vecinul de treabă poate fi un psihopat. „Poate că acesta este foar vârful iceberg-ului. Poate vor apărea alte femei atacate, cine ştie în ce fel„.

Dacă fata de 26 de ani, Paula, nu ar fi depus plângere la poliţie, iar celelalte femei nu ar fi venit şi ele să povestească ce au păţit în urma mediatizării cazului, determinând o reacţie rapidă a poliţiei, bărbatul ar fi putut trece şi la alte tipuri de atacuri: „Vorbim de un comportament compulsiv, repetitiv, din care bărbatul nu  a mai putut ieşi. Neprins, ar fi avut impresia că el controlează situaţia, că ţine sub control situaţia” – spune dr. Hanibal Dumitraşcu.

Soţia atacatorului poate ar fi simţit ceva ciudat la cel cu care îşi împărţea viaţa, dar „e complicat să ghiceşti până unde merge patologia celui de lângă tine. Poate că el suferea de răceala afectiv-emoţională de care vorbeam mai înainte, poate suferea de probleme de dinamică sexuală – omul şi-a deturnat incapacitatea sexuală, poate, sub forma unui act agresiv” – concluzionează psihologul, menţionând că trebuie aşteptate rezultatele testelor psihologice.

Citeşte şi Maniacul care înţepa fetele cu acul, arestat pentru 29 de zile


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button