ARHIVA B365

PSD cere oficial REVOCAREA lui Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor

Deputații PSD au decis, marți, în unanimitate, prezentarea la Biroul permanent a solicitării de revocare a lui Valeriu Zgonea de la șefia Camerei Deputaților, a anunțat liderul acestora Marian Neacșu.

„Grupul a decis în unanimitate prezentarea la Biroul permanent a solicitării privind revocarea din funcția de președinte al Camerei Deputaților a dlui Valeriu Zgonea„, a spus Neacșu.

El a arătat că nu s-a discutat și despre un posibil înlocuitor, însă două nume sunt vehiculate pentru şefia Camerei: Victor Ponta şi Florin Iordache. „Trebuie să avem o decizie politică în BPN (al PSD — n.r.)”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, „un singur argument este cât se poate de evident” în privința lui Valeriu Zgonea: „nu mai este membru al PSD”.

Întrebat dacă s-a discutat despre nominalizarea lui Victor Ponta la funcția de președinte al Camerei Deputaților, Neacșu a spus: „Nu am discutat despre aceste lucruri. Recunosc, în calitate de conducător al lucrărilor din Cameră, am încercat să obțin un punct de vedere de la dl Ponta. Nu mi l-a dat”.

Liderul deputaților PSD îl susține pe Victor Ponta ca succesor al lui Zgonea și nu crede că absenteismul acestuia sau dosarul sunt impedimente în această privință.

„Da, eu personal îl susțin. Cu ocazia asta are posiblitatea să își îmbogățească palmaresul de prezență. Dl Ponta este parlamentar de trei sau chiar patru mandate, a fost secretar al Camerei Deputaților o bună perioadă de vreme. Cred că a fost „updatat” la schimbările regulamentare. Nu cred că asta va fi o problemă„, a motivat Neacșu.

Reacţia lui Zgonea

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat marți că nu a primit deocamdată niciun document oficial privind excluderea sa din Partidul Social Democrat.

„Este important pentru fiecare dintre noi să vedem ce se întâmplă în interiorul unui partid și cum foarte ușor un membru de partid, care își exprimă opinia, poate fi sancționat. În rest, și eu aștept din partea conducerii PSD, pe care o respect, o decizie, un document care să ne explice tuturor, și dvs și fostului membru al PSD Valeriu Zgonea, cum poate fi sancționată libertatea de expresie în 2016 într-un partid democratic în Romania.

Că, mâine — poimâine, mă gândesc că, așa cum am fost dat afară, și președintele partidului poate fi dat afară atunci când exprimă o altă opinie decât cea a Comitetului Executiv Național, și atunci înseamnă că ceva este în neregulă cu statutul nostru. Dacă sute de mii de oameni te votează și ceilalți te sancționează pentru că ai o altă opinie exprimată în interior și respectând toate procedurile statutare… Ai venit de bunăvoie în partid, te-au validat ca membru al partidului”, a declarat Zgonea la Parlament, citat de Agerpres.

Întrebat de jurnaliști dacă apreciază ca fiind nelegală decizia privind excluderea sa din PSD, Zgonea a invocat aceeași lipsă a unui document. „Aș putea să discut cu dvs. pe un document dacă și eu și dvs l-am avea. Aveți un comunicat de presă? Nici eu nu îl am. Când o să-l am, o să discutăm. Deocamdată eu v-am prezentat un articol (pe Facebook — n.r.) ca să vadă opinia publică cum se aleg oamenii într-un congres cu câteva mii de reprezentanți ai PSD, cum se alege o conducere și cum este validat președintele partidului. Pe cale de consecință, mâine — poimâine ne trezim că dl Dragnea e dat afară din partid pentru că are o altă opinie contrară membrilor Comitetului Executiv Național”, a afirmat președintele Camerei Deputaților.

Pe de altă parte, Zgonea a arătat că Victor Ponta a condus un guvern performant, a fost președinte al PSD și este dreptul fiecărui membru al Camerei să acceadă în funcția de președinte a forului legislativ.

Victor Ponta a fost președintele PSD, a fost nominalizat pentru funcția de prim-ministru și apoi ales de către Parlamentul României pentru funcția de prim-ministru, un guvern performant și în cifre și în statistici naționale sau internaționale, dar și în viața de zi cu zi a fiecărui român. A performat acolo unde a fost. În rest, nu pot să comentez, este dreptul fiecărui membru al Camerei Deputaților să poată să acceadă la această funcție de președinte al Camerei Deputaților”, a spus Zgonea, la Palatul Parlamentului, întrebat cum comentează declarația lui Liviu Dragnea potrivit căreia și-l dorește pe Victor Ponta la conducerea Camerei Deputaților.

Anterior, Zgonea a postat marți pe pagina sa de Facebook un articol din Statutul PSD, care se referă în esență la atribuțiile pe care le are congresul, între aceasta fiind și revocarea președintelui executiv. „Acum, că a trecut Săptămâna Patimilor și am petrecut în familie Sfintele sărbători de Paști, e momentul să nu uităm de valori, inclusiv în politică. Legalitatea e una din aceste valori, haideți să ne uitam puțin la legalitatea deciziei de săptămâna trecută (art. 120 din Statut)”, a scris el pe pagina de socializare.

Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD. Social-democraţii au luat decizia cu unanimitate de voturi, săptămâna trecută, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional. Zgonea a fost dat afară din partid după a cerut demisia lui Liviu Dragnea în urma condamnării acestuia la doi ani de închisoare cu suspendare în Dosarul Referendumului. Dragnea declara, înaintea şedinţei, că nu mai poate face echipă cu Zgonea. „În loc să plece Dragnea, plec eu”, a spus Zgonea, la finalul reuniunii.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button