Protestul transportatorilor, respins de Primăria Capitalei: Va duce la blocarea Bucureştiului

de:
16 dec. 2015
0 Afișari
Protestul transportatorilor, respins de Primăria Capitalei: Va duce la blocarea Bucureştiului

Primăria Capitalei anunţă, într-un comunicat de presă remis B365.ro, că respinge cererea transportatorilor de a protesta joi în București.

Primarul general Răzvan Sava a respins, miercuri, cererea mai multor federații ale transportatorilor de a protesta în București, Comisia de avizare a adunărilor publice organizată la nivelul Primăriei Capitalei concluzionând că, în forma de organizare propusă, protestul transportatorilor ar bloca Bucureștiul.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Federația Operatorilor Români de Transport, Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2022, Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale, Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți și Asociația Operatorilor de Transport Rutier A.P.U.L.U.M au solicitat Primăriei Capitalei un aviz pentru organizarea, joi, a unui protest de amploare în Capitală, în zona Piața Victoriei.

Organizatorii au anunțat că la manifestația ar participa 10.000 de persoane și 10.000 de autovehicule (din care 1.000 de mare tonaj).

„Membrii Comisiei municipale de avizare a adunărilor publice nu au putut fi de acord cu cererea sindicatelor și asociațiilor patronale ale transportatorilor deoarece forma de organizare propusă ar fi dus la blocarea efectivă a Bucureștiului.

Transportatorii vor să aducă în Piața Victoriei 10.000 de vehicule, care ar aflui spre zona centrală din toate direcțiile, potrivit schemei de organizare propuse”, se arată în comunicatul citat.

Obiecțiile Primăriei Capitalei la modul de organizare a protestului de joi sunt legate de numărul autovehiculelor anunțate pentru participare la protest, conform sursei citate.

„Piața Victoriei și Bulevardul Kiseleff au o capacitate limitată pentru prezența autovehiculelor în zonă. Experiența anilor anteriori a arătat că acest spațiu poate să primească un număr maxim de 800 de autovehicule”, au argumentat membrii comisiei municipale de avizare a manifestațiilor publice, în raportul de evaluare a solicitării pentru organizarea protestului de către transportatori.

De asemenea, „modul în care organizatorii doresc să facă afluirea către Piața Victoriei va conduce la blocarea inevitabilă a traficului, întrcât afluirea se va face din toate direcțiile către Piața Victoriei și nu în mod organizat dinspre DN1”, se mai arată în raport.

Mai mult, organizatorii protestului nu oferă informații exacte cu privire la numărul participanților, iar ora la care ar începe acest protest coincide cu cea la care bucureștenii se deplasează către grădinițe, școli sau serviciu.

Bucureștiul înregistrează, în această perioadă a lunii a lunii decembrie, vârfuri de trafic, generate de fluxul mare de aprovizionare din perioada apropiată sărbătorilor. Mai mult, problemele generate de restricțiile de trafic din zona Eroilor – ca urmare a avariei apărute la data de 12 decembrie 2015 – au condus deja la supraaglomerarea unor artere principale, Piața Victoriei fiind un punct nodal important pentru fluidizarea traficului dinspre vestul (zona afectată) spre centrul și nordul Capitalei.

Cu aceste argumente, Comisia de avizare a adunărilor publice constituite la nivelul Primăriei Capitalei – din care fac parte reprezentanți ai Poliției Rutiere, Jandarmeriei, Poliției Locale și responsabili cu circulația din cadrul municipalității – au avizat negativ cererea de protest a transportatorilor.

„Rolul Primăriei Capitalei, în astfel de situații – iar aici mă refer strict la cererea de organizare a manifestației de protest – este asigurarea securității cetățenilor, fie că vorbim de manifestanți, forțe de ordine, trecători sau restul cetățenilor Capitalei. Acest aspect esențial, securitatea cetățenilor a fost neglijat cu desăvârșire de către organizatori. Primăria Capitalei respectă dreptul democratic și constituțional al oricărei entități din România de a organiza manifestații publice, dar cu respectarea legii. În situația de față, protestul ar duce la blocarea Bucureștiului. Nu voi permite acest lucru”, a declarat primarul general Răzvan Sava.

Primarul general a discutat, în cursul zilei de marți și miercuri cu reprezentanții Guvernului, cărora le-a solicitat sprijin pentru evitarea unui blocaj în București.

„Am discutat cu reprezentanții Guvernului, cărora le-am cerut sprijin pentru a găsi o formă de dialog social cu protestatarii, astfel încât să evităm blocarea Bucureștiului”, a mai spus primarul general.

Săptămâna trecută, Primăria Capitalei a respins cererea prin care transportatorii voiau să organizeze o acţiune de protest în centrul Capitalei, motivând că deplasarea în marş a 7.000 de maşini ar perturba grav circulaţia. 

Cookies