PROTESTE VIOLENTE la Kiev: 21 oameni au fost ucişi. Vitali Kliciko s-a întâlnit cu Ianukovici

de:
19 feb. 2014
1 afișări
PROTESTE VIOLENTE la Kiev: 21 oameni au fost ucişi. Vitali Kliciko s-a întâlnit cu Ianukovici

UPDATE 07:30 – Cel puţin 21 de morţi şi 100 de răniţi în violenţele de la Kiev

Cel puţin 21 de persoane au murit şi alte 100 au fost rănite, marţi, în confruntările dintre forţele guvernamentale şi manifestanţi în centrul Kievului, care era cuprins de flăcări miercuri dimineaţa, relatează CNN

UPDATE 05:00 – Trupele antirevoltă au lansat un nou asalt asupra Pieţei Independenţei, informează Mediafax.

Trupele antirevoltă au lansat un nou asalt asupra Pieţei Independenţei, situată în centrul Kievului, după o ploaie de grande lacrimogene.

Poliţiştii au avansat şi s-au poziţionat în jurul monumentului care se află în mijlocul pieţei, la puţin timp după ora 04.00 (04.00, ora României), după o ploaie de grenade lacrimogene, a constatat miercuri un jurnalist al AFP. Corturile din piaţă au luat foc unul după altul.

Manifestanţii au ripostat aruncând cu pietre.

Pentru a se proteja de forţele de ordine, protestatarii au ridicat un perete de foc. În spatele flăcărilor, opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici, echipaţi cu scuturi metalice asemănătoare cu cele ale poliţiei, au format o primă linie de apărare.

„Centrul Kievului, inima Ucrainei, este în flăcări! Opriţi-vă”, s-a adresat un opozant poliţiştilor.

Anterior, poliţiştii le-au cerut femeilor şi copiilor să plece, evocând declanşarea unei „operaţiuni antiteroriste”. Însă mii de contestatari ai puterii ucrainene au refuzat să plece şi au început să cânte imnul naţional al Ucrainei.

„Preşedintele ne-a propus să plecăm. Vom rămâne aici cu manifestanţii”, a declarat unui dintre liderii opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, pentru postul de televiziune Kanal 5.

„Este o insulă a libertăţii”, a afirmat în faţa mulţimii un al lider al opoziţiei, Vitali Kliciko. „Puterea a declanşat un război împotriva propriului popor”, a adăugat fostul campion la box.

Chiar şi susţinători tradiţionali ai regimului, precum oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina şi principalul sponsor al partidului lui Ianukovici, au criticat evenimentele în curs.

„Victimele omeneşti, înregistrate atât de partea manifestanţilor, cât şi de partea forţelor de ordine, sunt un preţ inacceptabil pentru erorile politice”, a declarat Ahmetov, citat într-un comunicat. El a făcut apel la „oprirea vărsării de sânge”.

Unul dintre civilii ucişi este un angajat al Partidului Regiunilor al preşedintelui Ianukovici, al cărui trup neînsufleţit a fost găsit la sediul formaţiunii politice, luat cu asalt şi preluat sub control pentru scurt timp de către contestatari, care l-au incendiat parţial.

UPDATE 2:40 – Kliciko: Ianukovici a refuzat oprirea asaltului şi a cerut evacuarea Pieţei Independenţei

Preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să oprească asaltul forţelor de ordine împotriva protestatarilor proeuropeni din centrul Kievului şi a cerut ca ei să evacueze Piaţa Independenţei, a declarat opozantul Vitali Kliciko, după o întrevedere cu şeful de stat ucrainean.

Cookies