ȘTIRI

Proteste la linia de metrou M5: Muncitorii au oprit lucrul, pentru că nu au fost plătiți

Muncitorii spun că nu și-au primit salariile încă din luna iunie. Firma angajatoare, Tehnologica Radion, are însă 65 de contracte cu autoritățile statului, în valoare de 386 de milioane de euro. Firma a obținut și contractul de modernizare a centurei Capitalei, în valoare de 42 de milioane de euro.

„Murim de foame în casă. N-avem lumină plătită, n-avem nimic. Mi-au tăiat curentul pentru că am datorii de 8,5 milioane de lei vechi”, spune un muncitor.

În plus, angajaţii spun că lucrează în condiţii greu de imaginat. „Pe căldurile alea toride, beam apă fiartă. Ne-au cazat în grajd. Eu, ca şofer, am dormit pe scaun două săptămâni, cu picioarele pe volan”, s-a plâns alt muncitor.

Oamenii se plâng că de trei luni primesc doar promisiuni că vor încasa banii. Reprezentanţii firmei care execută lucrările nu au vrut să ofere nicio reacţie şi, mai mult, au dat afară de pe şantier echipa România TV care a venit să relateze despre protest.

În urma rectificării bugetare din luna august 2012, sumele alocate pentru proiectul „Magistrala V. Drumul Taberei-Universitate” au fost reduse cu mai mult de jumătate, respectiv de la 380,9 milioane de lei la 178,9 milioane de lei. Cu toate acestea, Metrorex a susţinut în repetate rânduri că sunt suficienţi bani pentru lucrările programate în acest an.

Mai mult decât atât, sindicaliştii Metrorex au ameninţat că vor intra în grevă de solidaritate alături de RATB. Nemulţumirile acestora pleacă de la faptul că premierul Victor Ponta a anunțat că vrea să treacă metroul în subordinea Primăriei Municipiului București, fără a da însă detalii despre cum va fi pusă în practică această mutare. 

Licitaţia pentru executarea lucrărilor la magistrala 5 de metrou a fost câştigată de asocierea de firme ASTALDI (Italia) – FCC Construccion (Spania) – Delta ACM (România) – AB Construct (România).


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button