ȘTIRI

Proteste în București. Sindicaliștii din Sport ies în stradă de Ziua Sportului nu la alergat, dar la manifestații

Marţi, 6 Aprilie 2021, este Ziua Sportului, iar anul acesta Sindicatul Naţional Sport şi Tineret va marca evenimentul printr-un miting de protest în faţa Ministerului Tineretului şi Sportului, din strada Vasile Conta nr.16, sector 2, Bucureşti, începând cu ora 12.00.

„În stradă de Ziua Sportului. Miting împotriva lipsei de transparenţă, subfinanţării şi inechităţilor salariale”, anunță Sindicatul National Sport şi Tineret.

Ce revendicări au sindicaliștii

Revendicările principale:
1. Transparenţă privind descentralizarea.
2. Criterii corecte pentru repartizarea bugetului către subordonate / federaţii sportive naţionale şi pentru premierile acordate sportivilor, antrenorilor şi colectivelor tehnice.
3. Un dialogul social real şi corect.
4. Siguranţa locurilor de muncă.
5. Eliminarea inechităţilor salariale.
6. Deblocarea posturilor vacante, MTS fiind singurul minister care nu scoate posturi la concurs deşi în sistemul bugetar au fost ridicate interdicţiile privind angajările.

Angajații din MTS, revoltați

Suntem revoltaţi faţă de modul dezastruos în care este condus domeniul nostru de activitate. Actuala conducere a MTS nu se consultă cu specialiştii din federaţiile sportive sau din subordonate, iar măsurile aberante care se stabilesc de către un grup mic de persoane din minister, ne-au adus într-un blocaj fără precedent în Sport şi Tineret. Acest management arogant şi netransparent trebuie să înceteze, se arată într-un comunicat.

Pentru 2021, an olimpic, ministerul a alocat finanţări sub limita sărăciei, fără nici un fel de criterii în acordarea bugetelor către federaţii sportive naţionale şi subordonate şi fără fundamentarea tăierii premiilor pentru sportivi, antrenori şi colectivele tehnice.

În timp ce pentru tot sistemul bugetar au fost ridicate interdicţiile privind angajările, în Sport şi Tineret nu se pot organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din cauza gestionării proaste a bugetului de la centru.

Lipsa de transparenţă privind felul în care se lucrează la descentralizarea unităţilor din subordinea MTS face ca totul să arate ca un proiect ascuns, un adevărat tun imobiliar, fără siguranţa locurilor de muncă, bazat doar pe interese patrimoniale, demers făcut cu dedicaţii şi care va favoriza anumite judeţe.

Blocarea dialogului social de către conducerea ministerului face imposibil orice demers de a corecta situaţiile cu care ne confruntăm şi nu putem avansa nici în ceea ce priveşte inechităţile salariale existente în domeniul cu cele mai mici venituri din sistemul bugetar.

Prin protestul nostru scoatem în evidenţă faptul că sportul românesc a coborât sub pragul sărăciei. Ca rezultat direct al dezinteresului şi superficialităţii autorităţilor, pe perioada pandemiei acest domeniu a fost propulsat direct în colaps, cu efecte dramatice la nivelul copiilor şi al tinerilor, prin abandonul sau neangrenarea în practicarea unei discipline sportive din cauza condiţiilor proaste de antrenament, fondurilor insuficiente şi lipsei măsurilor de încurajare şi protecţie. Mitingul din 6 aprilie 2021 este doar primul protest din planul de actiuni al SNST!


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button