Protest STB în București, primul după greva din ianuarie ce a blocat pentru 5 zile transportul în comun de suprafață. Se poate ajunge din nou la grevă generală?

04 mai 2022
2878 Afișari
Protest STB în București, primul după greva din ianuarie ce a blocat pentru 5 zile transportul în comun de suprafață. Se poate ajunge din nou la grevă generală?
FOTO: Ilustrație Agerpres realizată la protestul din ianuarie de la STB care a precedat greva de cinci zile

Protestul STB de joi, 5 mai, are legătură cu greva din ianuarie. Sindicaliștii au anunțat că manifestația are loc după ce 220 dintre greviștii din ianuarie au fost dați afară pentru că nu s-au prezentat 3 zile la lucru, greva STB durând 5 zile, dar fiind declarată nelegală de către justiție.

Pe lângă acest motiv, există în continuare nerezolvată o revendicare din ianuarie, respectiv renegocierea contractului colectiv de muncă, care are ca termen de finalizare iunie 2022, la 90 de zile după încheierea stării de alertă (care a încetat în 9 martie 2022).

Cele două argumente ar putea fi suficiente pentru a fi din nou sursă de tensiune, însă există proceduri legale, dar și precedentul de a încălca două dispoziții ale justiției prin continuarea grevei, suficiente pentru a se pune din nou în discuție oportunitatea grevei.

 

Când va fi organizat protestul. Detalii din protocolul semnat cu PMB

Protestul STB de joi îl are organizator pe liderul Sindicatului Transportatorilor din București, Vasile Petrariu, ex-consilier PSD, același care a condus greva de cinci zile din ianuarie.

Pentru data de 5 mai, protestul STB a primit autorizație de manifestare de la Primăria Bucureștiului pentru patru ore, între orele 13.00-17.00, la sediul STB din zona Berzei-Știrbei Vodă, în Str. Dinicu Golescu nr.1.

Potrivit protocolului prin care Primăria Capitalei a autorizat protestul sindicaliștilor STB, au dreptul să participe circa 50 de persoane pe trotuarul din fața sediului, fără să perturbe activitatea STB, și fără să blocheze traficul rutier.

Directorul Adrian Criț le-a transmis bucureștenilor, printr-o declarație pentru b365.ro, că transportul public nu va avea de suferit în ziua protestului de la sediul STB.

Autorizația pentru organizarea protestului STB:

 

Legat de numărul de participanți, sindicatul reprezentativ din STB a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că la protest vor participa inclusiv sindicaliști din alte orașe din România: Brașov, Iași, Craiova, Ploiești, Constanța, Galați, Tg. Jiu, Suceava, Tulcea, Vaslui, Baia Mare.

 

Nerezolvat rămâne contractul colectiv de muncă

Renegocierea contractului colectiv de muncă, respectiv creșterea salariilor cu 19%, era una dintre revendicările sindicatului STB din timpul grevei de 5 zile din ianuarie.

Potrivit Codului Muncii, conflictul de muncă nu poate fi declanșat decât dacă nu s-a semnat contractul colectiv de muncă, care în prezent la STB este în vigoare.

Cele două părți vor însă lucruri antagonice legate de contract, greu de mediat în acest moment.

 

Directorul STB vrea să elimine din contractul colectiv de muncă „intruziunile sindicatului”

Adrian Criț, directorul STB, spune, într-o declarație pentru Hotnews, că dorește să elimine intruziunile sindicatului din managementul companiei, intruziuni care ar fi permise de actualul contract colectiv de muncă.

„Ne dorim ca sindicatul să nu mai fie deloc implicat în actul managerial. Noi de asta am dorit să modificăm contractul de muncă, fiindcă au existat multe intruziuni ale sindicatului în actul de management, care au fost combătute prin justificări care stau în picioare din punct de vedere legal.
Abuzurile cuprinse în acest contract colectiv de muncă nu trebuie să mai existe. Să vă dau un exemplu, prin care sindicatul se folosește de resursele societății. La orice premiere, ei trebuie să fie de acord cu această premiere(n.r. primă) și se comunica ca și cum sindicatul ar fi oferit această primă”, a explicat Criț.

În ceea ce privește prelungirea contractului colectiv de muncă, Adrian Criț spune că potrivit art. 9, alin 1, acesta are o valabilitate de 2 ani, începând cu 1 ianuarie 2019, și mai poate fi prelungit 1 an, ceea ce s-a întâmplat. La articolul 6, se precizează însă că contractul nu poate fi denunțat unilateral și continuă să-și producă efectele până la înregistrarea unui nou contract.

Până la expirarea contractului colectiv de muncă au rămas mai puțin de 6 săptămâni. Ce se întâmplă dacă până atunci nu se ajunge la niciun rezultat? Adrian Criț, directorul STB, spune că angajații au de pierdut.

”Dacă nu se prezintă la negocieri, din păcate suferă angajații. Pe de o parte, acele condiții mai bune pe care le clamau liderii sindicali pot să existe, și asta cereau liderii sindicali, și asta ne dorim și noi. Am preluat instituția cu multe probleme, le știm, dar dorim să le rezolvăm”, a explicat Criț.

Liderul sindicatului menționează din nou greva ca modalitate de protest

Vasile Petrariu spune că se intră în procedură de mediere și se poate ajunge inclusiv la o nouă grevă.

„Noi avem niște prevederi clare în contractul colectiv de muncă, dar vă spun conform legislației în vigoare. Dacă un contract colectiv de muncă, în urma unor negocieri colective, nu poate fi finalizat și înregistrat, pasul următor este declanșarea unui conflict colectiv de muncă, adică mediere, grevă de avertisment, grevă generală urmărind toți pașii legali, cu asigurarea unei treimi din activitate. Vom vedea ce se întâmplă”, a declarat Petrariu.

Adrian Criț spune însă că probabil ITM nu va aproba asta, în condițiile în care sindicașiștii au refuzat să participe la negocieri.

Peste 200 de oameni concediați după grevă

La trei luni de la greva STB care a paralizat Capitala și care a fost declarată ilegală de către instanță, societatea de transport public a început cercetarea disciplinară pentru aproximativ 3.000 de persoane, iar 220 de angajați sunt concediați, în timp ce altor 490 le-au fost tăiate salariile cu procente între 5 și 10%, pentru o lună sau trei luni, potrivit datelor comunicate HotNews.ro de către conducerea STB.

Directorul general Adrian Criț a declarat pentru HotNews.ro că procedurile nu s-au încheiat încă.

În paralel, STB face angajări, fiind în procedură de angajare 180 de persoane – 80 de„manipulanți” și șoferi de troleibuz și 100 de șoferi de autobuz.

Este vorba despre solicitări de angajare depuse imediat după grevă.

 

Articole relaționate:

Cookies