Protest spontan la Parlament, cu blocarea circulaţiei, pentru spaţiile verzi din Capitală

de:
08 nov. 2010
4 Afișari
Protest spontan la Parlament, cu blocarea circulaţiei, pentru spaţiile verzi din Capitală

Protestatarii purtau pancarte pe care scria „Vrem oraşul înapoi”, „Acum votaţi voi, în 2012, votăm noi”. Tinerii s-au aşezat în mijlocul drumului, blocând circulaţia lângă Palatul Parlamentului. În clădire se desfăşura summitul Dunării, la care participă şefi de guverne din 14 ţări riverane fluviului.

Tinerii voiau să îi convingă pe parlamentarii din Camera Deputaţilor, cameră decizională,  să voteze luni împotriva adoptării modificării Ordonanţei de Urgenţă 114, prin care se interzicea schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, indiferent că figurează sau nu ca atare în documentaţiile de urbanism şi indiferent de regimul juridic al acestora (public sau privat).

„Noi suntem daţi afară din parcuri şi ocupăm temporar, pentru câteva minute, spaţiul public”, a spus Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, calificând protestul drept unul „simbolic”. „Ne asumăm riscul să fim amendaţi”, a continuat ONG-istul.

„Va fi afectată calitatea aerului şi sănătatea publică”, a avertizat Nicuşor Dan asupra pericolului pe care-l reprezintă modificarea legii.

Imediat după apariţia echipajelor de jandarmi, protestatarii au eliberat bulevardul ocupat. „Nu-i nimic, în curând se vor face străzi în parcuri şi vom avea ce să blocăm”, a spus una dintre tinerele participante la protest. Deşi au eliberat strada, demonstranţii nu au părăsit piaţa ci s-au regrupat pe trotuar, continuând să scandeze împotriva proiectului.

Protestatarii doreau să participe la şedinţa din plenul Parlamentului şi au formulat cerere în acest sens. Luni după-amiază trebuia să se voteze legea pe articole, dar votul a fost amânat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, cele aproximativ 100 de persoane care au protestat  – potrivit estimărilor autorităţilor – nu aveau autorizaţie, iar organizatorii vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 – 10.000 de lei.

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) susţine protestul ONG-urilor. „La ora actuală ne aflăm la doar 14mp/cap de locuitor (de spaţiu verde – n.red.), iar modificarea ordonanţei de către Camera Deputaţilor ar fi un mare prejudiciu adus cetăţenilor”, arată Radu Popa, directorul general al ALPAB, într-un comunicat de presă.

Eventuala modificare le-ar permite persoanelor particulare care deţin terenuri pe spaţii verzi să le poată folosi pentru dezvlotarea unor ansambluri imobiliare, atrag atenţia printr-un comunicat membrii Asociaţiei EcoAssist şi Fundaţiei Eco-Civica. În aceste condiţii, Bucureştiul ar putea pierde între 200 şi 300 de hectare de spaţii verzi aflate în proprietate privată, în urma retrocedărilor, din cele aproximativ 1.500 de hecare de spaţiu verde rămase.

Victimele modificării legislative vor fi în primul rând parcurile Capitalei, câte or mai fi. Parcul Verdi are o suprafaţă de 5,65 hectare, din care 5.000 de metri pătraţi au fost retrocedaţi. Dacă pentru Parcul Verdi nu s-au anunţat încă proiecte imobiliare, în Parcul Bordei, pe cei 5.000 mp retrocedaţi din totalul de 20,9 hectare ar urma  să se ridice un complex sportiv.

În Parcul Circului din a cărui suprafaţă de 14,38 ha au fost retrocedaţi 9.000 mp ar putea să apară un turn de birouri cu 19 etaje. Parcul IOR este şi el în pericol. Are o suprafaţă de 85 ha din care 12 ha au fost retrocedate, iar acolo ar urma să fie construit un mall.

Parcul Operei e şi el în pericol. Pe cele 1,5 hectare retrocedate din suprafaţa totală de 4,4 ha, ar urma să fie construit un hotel cu trei etaje, o sală de sport şi terenuri de tenis. În Parcul Tineretului, rechinii imobiliari au de gând să construiască un complex rezidenţial pe cele 6,8 hectare retrocedate din totalul de 80,34 de hectare ale parcului.

Soarta Parcului Floreasca e mai complicată. Asta pentru că există două cereri de retrocedare în curs de soluţionare care vizează o parte din cele 7,4 hectare ale parcului. Încă nu s-au anunţat proiecte imobiliare tocmai pentru că dosarul retrocedărilor nu a fost încheiat încă. Și Parcul Bazilescu, cu o suprafaţă de 13ha, este vizat de trei cereri de retrocedare.

Pepiniera Tei-Toboc are o suprafaţă totală de 34 de hectare. Toată suprafaţa e în proprietate privată deci ar putea să dispară complet sub betoane.Până în prezent s-au anunţat proiectul construcţiei unui cartier de blocuri de 45 de etaje care ar ocupa 25 de hectare. În totalitate în proprietare privată se află şi cele 8,2 hectare ale Bazei Sportivă Spartac. Dacă legislaţia va fi alterată, aici se vor ridica un mall şi câteva terenuri de sport.

Cookies