PROTEST organizat de studenți la Medicină, sâmbătă: Lanț uman în fața Institutului Cantacuzino

de:
12 mart. 2015
0 afișări
PROTEST organizat de studenți la Medicină, sâmbătă: Lanț uman în fața Institutului Cantacuzino

Studenții la Medicină au depus o cerere la Primăria Capitalei prin care cer aprobarea întâlnirii de sâmbătă, 14 martie, și așteaptă răspunsul administrației locale.

Dacă va fi aprobată, întâlnirea va începe la ora 15:30.

Organizatorii protestului vor să organizeze două lanțuri umane în jurul clădirilor institutului: unul format din studenți la Medicină, unul format din oameni care sunt împotriva desființării institutului.

Mesajul de pe pagina de Facebook „NU desființării Institutului Cancuzino”, prin care se anunță protestul:

„Ne-am unit, luptăm, Institutul apărăm!

Sâmbătă ne dorim să avem o întâlnire, în care să transmitem un semnal – iar mesajul este:

-Ne pasă !
-Ne dorim o Românie în care să ne fie drag să trăim !
-Deși tineri, nu mai suportăm și nu vrem să mai acceptăm agresiunile împotriva prezentului și viitorului nostru și împotriva prezentului și viitorului celorlalți români !

Această întâlnire este o întâlnire a studenților la medicină. Susținerea pe care am cerut-o a fost, deocamdată, mai ales pentru diseminarea mesajului nostru pe rețelele de socializare, rugămintea ca tot mai mulți români să se trezească, să își aducă aminte de tradiție (și de binele pe care Institutul „Cantacuzino” l-a făcut fiecăruia, direct sau indirect, de atât de multe decenii)!

Ne dorim ca întâlnirea noastră să fie una „de semnal”, liniștită, fără a scanda, fără lozinci „anti-orice”, un semnal de susținere pentru Institutul „Cantacuzino” care trebuie să fie susținut de statul român pentru a continua tradiția în domeniul diagnosticului și intervenției în sănătatea publică, în domeniul cercetării, în domeniul producției și în domeniul învățământului – TOATE LA UN LOC!

Ne dorim ca pe trotuarul de lângă institut și din jurul institutului să formăm un lanț uman, să avem în mâini câteva pancarte care să transmită mesajele noastre. Vom fi însoțiți de steagurile Tricolore.

Oricine dorește să vină alături de noi sâmbătă este binevenit. Ne gândim ca toți românii care nu sunt acum studenți la medicină să formeze un lanț uman pe celălat trotuar – să formăm două lanțuri umane în jurul clădirilor institutului.

Semnalul nostru nu va dura mult. La ora aprobată de PMB conform cererii depuse în timp util, vom forma lanțurile umane. Vom păstra poziția pentru 15-20 minute, apoi îi vom ruga pe concetățenii noștri să vină către noi, pe trotuarul de lângă institut, ne vom saluta îndeaproape, vom vorbi puțin, ne vom întări unii pe alții și în următoarele minute vom pleca spre casele noastre.

Vom demonstra împreună că nu am format lanțuri umane separate, ci lanțuri umane care se unesc în același gând și cu aceleași simțiri.

Vom spera că mesajul este recepționat.

Noi suntem votanții, alții sunt cei pe care i-am votat.

Noi știm ce ne dorim și știm ce este bine pentru noi și pentru România, ei trebuie să găsească soluții și să rezolve problemele de importanță națională, pentru că de asta sunt acolo și de asta au ajuns conducători! Să nu se mai joace cu vorbele, cu declarațiile contradictorii, să nu mai încerce să ne păcălească! Să rezolve!

Se discută din ce în ce mai mult că Institutul „Cantacuzino” ar fi pe cale să se închidă. Doar noi am auzit aceasta de atât de multe ori – de prea multe ori !

Ce este drept, este că de multă vreme ajutorul pe care Institutul l-a primit a fost reprezentat doar de vorbe, sau mai ales de vorbe. Așa ceva nu poate să fie acceptat!

Este o veste ce ar trebui să tulbure sufletele tuturor românilor, nu doar a celor din sistemul medical. Nu există mulți români (în afară de cei foarte foarte tineri) care să nu fi beneficiat de prevenirea bolilor prin vaccinurile produse de

Institutul „Cantacuzino”. Bunicii și părinții noștri trăiesc și au putut să aibă grijă de noi datorită activității pe care profesorul Ion Cantacuzino a realizat-o începând cu anul 1921, în Institutul „Cantacuzino”.

Acest Institut reprezintă tradiție și unul dintre motivele din mândrie ale țării noastre, încă de la înființare.

Oamenii care s-au sacrificat pentru știință în acest Institut – merită să fie onorați.

Trebuie să protejăm ceea ce ne-a fost lăsat ca moștenire, trebuie să demonstrăm că tradiția nu poate fi desființată!

Trebuie să ne asigurăm că Institutul dăinuie și va dăinui. Este vorba de moștenirea noastră.

Este de datoria noastră, a medicilor, a profesorilor și, în primul rând, a studenților să nu renunțăm, ci să luptăm și să ne susținem acest drept.

Institutul Cantacuzino a fost proiectat pentru:
-diagnostic și intervenție în sănătatea publică
-cercetare
-producție
-învățământ
și așa trebuie să rămână pe vecie, susținut de statul român și de cetățenii acestuia !.”

Institutul Cantacuzino este singurul Institut de Imunologie şi Bacteriologie din România. Cu peste 90 de ani de activitate, acesta este colosul cercetării medicale româneşti. Aici s-au preparat seruri şi vaccinuri pentru combaterea bolilor contagioase. Cercetările au început în 1901, la iniţiativa Acad. Ioan Cantacuzino. Prin tradiție, încă de la înființarea de către Prof. Cantacuzino și prin decret Regal (semnat in 1921 de catre Regele Ferdinand I), institutul a avut 4 roluri esențiale în medicina românească: diagnostic, producție,cercetare și învățământ.

Zeci de angajaţi ai Institutului Cantacuzino s-au adunat, pe 25 februarie, în curtea unităţii, pentru a protesta, întrucât au primit doar 39 la sută din lichidarea pentru luna decembrie, iar directorul Adrian Onu a demisionat, motivând că autorităţile nu fac niciun efort să rezolve situaţia, conform b1.ro. 
 
În luna ianuarie, aproape 200 de angajaţi de la Cantacuzino au protestat în curtea unităţii. „Am primit doar 36% din lichidarea pe decembrie, dar mai ales suntem nemulţumiţi pentru faptul că Guvernul nu a alocat bani, aşa cum obligă legislaţia în vigoare, pentru dezvoltarea segmentului care ţine de sănătate publică respectiv de strategia naţională de sănatate a României”, a spus la vremea respectivă Bălteanu.
 
Specialiştii susţineau anul trecut că mutarea Institutului Cantacuzino din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei Naţionale, la Cercetare mai exact, este una administrativă, menită să aplaneze conflictul izbucnit la jumătatea lunii septembrie 2014, când zeci de angajaţi au protestat în curtea unităţii medicale pentru neplata salariilor, subliniază sursele citate, conform adevarul.ro.
 
„Acest institut, ca linie de producţie, a dispărut. Chiar dacă are aparatură, nu mai are suficienţi specialişti. Este aproape de faliment, doar că el nu poate fi declarat atâta vreme cât Institutul Cantacuzino este o instituţie de stat”, a explicat anul trecut doctorul Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate al Societăţii Academice din România (SAR).

 

Cookies