Protest pentru protejarea zonei retrocedate din Parcul IOR. Organizatorii acuză proprietarii că scot copacii tăiați în basculante în care îi încarcă și acoperă cu pământ

19 mart. 2024
3502 Afișari
Protest pentru protejarea zonei retrocedate din Parcul IOR. Organizatorii acuză proprietarii că scot copacii tăiați în basculante în care îi încarcă și acoperă cu pământ
Protest pentru protejarea zonei retrocedate din Parcul IOR. Organizatorii acuză proprietarii că scot copacii tăiați în basculante în care îi încarcă și acoperă cu pământ | Sursa foto: Facebook - Prietenii Parcului IOR

Reprezentanții grupului „Aici a fost o pădure/aici ar putea fi o pădure” anunță organizarea unui nou protest în Parcul IOR. Aceștia susțin că distrugerile din zona retrocedată continuă, în ciuda faptului că proprietarii au fost amendați cu 35 milioane de euro pentru decopertarea spațiului verde (amendă care a fost contestată ulterior), motiv pentru care reiau manifestațiile săptămânale. Primul protest va avea loc duminică, 24 martie.

Protest civic pentru protejarea zonei retrocedate a Parcului IOR

Grupul format din artiști independenți și cetățeni ai cartierului Titan „Aici a fost o pădure/aici ar putea fi o pădure” anunță, pe pagina de Facebook, organizarea unui nou protest în Parcul IOR, duminică, 24 martie.

Reprezentanții acuză că basculante încărcate cu lemne, acoperite cu pământ, ies din zona retrocedată a Parcului IOR, iar intrările principale au fost blocate cu mormane de pământ.

După cum toată lumea știe, distrugerile din zona retrocedată a parcului IOR continuă în ciuda amenzii de 35 de milioane data proprietarilor pentru decopertarea spațiului verde. Amenda a fost contestată de proprietari pe motiv că acel loc nu a fost spațiu verde în documentele cadastrale, deși legea spațiilor verzi se aplică pe toate locurile în care crește vegetație, indiferent de documente de urbanism sau statut juridic al terenului.

Mai mult decât atât, basculantele scot lemn de pe teren în mod fraudulos, fără aviz, acoperite de pământ, sub ochii poliției, și mormane întregi de pământ sunt mutate ca să blocheze intrările principale ale parcului.

Grupul format din cetățeni ai cartierului Titan precizează că va relua protestele săptămânale pentru a atrage atenția autorităților că locuitorii cartierului, dar și ai Bucureștiului, vor ca acest loc să rămână spațiu verde.

Nu plecăm până când aceste drepturi fundamentale nu vor fi respectate!

Protestele vor avea loc în fiecare duminică, între orele 17:00-18:00, la intrarea în parc, din Strada Constantin Brâncuși, pe aleea situată între Parcul Alexandru Ioan Cuza și zona retrocedată, singura bucată de alee rămasă în domeniul public.

Totodată, în contextul campaniei electorale, organizatorii se așteaptă ca diferite partide politice să participe la protest și îi invită să facă demersuri concrete pentru ca această bucată din Parcul IOR să redevină spațiu verde.

Suntem conștienți că suntem în plină campanie electorală, așa încât ne așteptăm ca diverse partide politice să fie prezente la protestele noastre civice. Desigur, nu putem împiedica acest lucru, din contră însă, ne așteptăm ca toți cei prezenți si care au putere politică să ne ajute concret în demersurile de salvare ale acestui parc.

Partidele și grupurile politice sunt invitate și binevenite să contribuie la lupta pentru parc, dar li se reamintește că protestele rămân de natură civică și au ca scop apărarea parcului – pentru ca parcul să rămână al nostru, al vecinilor, al cetățenilor.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies