Protest pentru protejarea zonei retrocedate din Parcul IOR. Bucureștenii sunt așteptați duminică la Rond Potcoava, anunță GIC „Aici a fost o pădure, aici ar putea fi o pădure”

01 mart. 2025
3972 afișări
Protest pentru protejarea zonei retrocedate din Parcul IOR. Bucureștenii sunt așteptați duminică la Rond Potcoava, anunță GIC „Aici a fost o pădure, aici ar putea fi o pădure”
Protest pentru protejarea zonei retrocedate din Parcul IOR. Bucureștenii sunt așteptați duminică la Rond Potcoava, anunță GIC „Aici a fost o pădure, aici ar putea fi o pădure” | Sursă foto: Aici a fost o pădure, aici ar putea fi o păsure-Facebook

Grupul de inițiativă civică „Aici a fost o pădure, aici ar putea fi o pădure” a anunțat că organizează primele 2 proteste din acest an, unul dintre ele urmând să aibă loc duminică, 2 martie 2025, la Rond Potcoava. Bucureștenii sunt așteptați să se alăture inițiativei.

Un nou protest pentru parcul IOR, duminică, la Rond Potcoava

În acest final de săptămână, bucureștenii sunt așteptați în zona parcului IOR, unde va avea loc un nou protest pentru protejarea zonei retrocedate.

În cadrul manifestației de duminică, 2 martie 2025, urmează să se atragă atenția asupra faptului că defrișările din aria respectivă au luat amploare după ce proprietara, Maria Cocoru, a decedat

Grupul de inițiativă civică „Aici a fost o pădure, aici ar putea fi o pădure” a anunțat că protestul va începe la ora 12:00. Astfel că, cei care doresc să ia parte la această manifestație sunt așteptați la Rond Potcoava din Sectorul 3 al Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și:

Pe lângă protestul de mâine, GIC a anunțat că o manifestație va avea loc și marți, în data de 4 martie 2025. De această dată, protestatarii vor merge, începând cu ora 11:30, în fața Ministerului Mediului. Aici, o parte dintre membrii vor avea o audiență cu ministrul.

În cadrul întâlnirii, cetățenii din Sectorul 3 doresc să semnaleze o interpretare pe care o consideră abuzivă și incorectă a Noului cod silvic.

Ei atrag atenția asupra faptului că soarta parcului IOR reprezintă posibila soarta a multor parcuri și zone verzi din București, atâta vreme cât bucureștenii tolerează aceste ilegalități, transmite GIC „Aici a fost o pădure, aici ar putea fi o pădure”. 

Astfel, cât mai mulți bucureșteni sunt încurajați să ia parte la protestul ce se va organiza în fața Ministerului.

Pe parcursul timpului, arborii din zona retrocedată a parcului au fost distruși în diverse moduri. Fie au fost otrăviți, fie au fost arși, iar în ultimă instanță, mare parte au fost tăiați.

GIC informează că, deși au fost făcute mai multe sesizări în acest sens, Ministerul Mediului a transmis că defrișarea este legală deoarece zona respectivă este încadrată cadastral la categoria „curți-construcții”.

Răspunsul său e bazat pe art.18, alin.9 din Legea 24/2007 din Legea Spațiilor verzi, invocat chiar și de Garda de Mediu, deși aceștia din urmă au anunțat public că vor lua măsuri contra poluării. Ca și celelalte instituții implicate, nici ei nu și-au respectat promisiunea.

Totuși articolul acesta este nul iar invocarea lui este nelegitimă în absența unor reglementări urbanistice – a se vedea Ordinul 534/2001 (Normele tehnice pentru introducerea cadastrului general). De-asemenea, conform Ordinului 534/2001, toate spațiile verzi din București sunt încadrate cadastral la capitolul « curți-construcții », inclusiv parcurile mari precum Herestrău, Cișmigiu, Carol sau IOR.

Membrii grupului civic solicită responsabilitatea autorităților față de defrișările ce au distrus vegetația din zona retrocedată IOR. Ei mai cer explicații ministrului Mircea Fechet pentru daunele majore care se vor reflecta în bugetul sănătății și pentru accentuarea poluării în zonă, care e deja evidentă.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies