35.000 de oameni AU PROTESTAT pe străzile din Bucureşti. Manifestanţii au blocat centrul Capitalei

de:
04 nov. 2015
0 afișări
35.000 de oameni AU PROTESTAT pe străzile din Bucureşti. Manifestanţii au blocat centrul Capitalei

UPDATE 23:50 În Piata Universităţii au mai rămas câteva sute de persoane, maxim 1.000, care se îndreaptă acum spre clubul Colectiv. 

UPDATE 23:32 Numărul protestatarilor s-a diminuat vizibil. In rond la Universitate s-a dat drumul la circulatie, mai putin pe directia Magheru.

UPDATE 23.18: Mulţimea din Piaţa Universităţii strigă într-un glas „Colectiv”, în memoria victimelor tragediei de vineri seară.

UPDATE 22.35: Românii protestează şi în afara ţării. Conform Digi 24, la Paris protestează la această oră 200 de români, în timp ce 60 protestează la Londra.

Aproximativ 200 de romani au protestat in centrul Parisului, in zona Trocadero, pe langa Tour Eiffel, strigand „Diaspora e cu voi”, „Coruptia ucide” si „Daca va schimbati intre voi, va duceti la gunoi”, informeaza Mediafax.

In plus, ei au depus lumanari, au ingeunchiat si au spus „Tatal Nostru” in memoria victimelor de la clubul Colectiv Participantii la manifestatia din centrul Parisului au vrut sa protesteze la Ambasada Romaniei, dar au obtinut autorizatie la Trocadero. Ei scandeaza „Diaspora e cu voi”, „Coruptia ucide” si „Daca va schimbati intre voi, va duceti la gunoi”.

Manifestarea a fost autorizata pana la ora locala 22:00 (23:00 ora Romaniei).

UPDATE 22:08 Numarul celor prezenti in Piata Universitatii s-a diminuat sesizabil, ajungand la circa 10.000, potrivit HotNews.ro.

UPDATE: 22:05 In Piata Universitatii s-a impartit Ziarul Colectiv. Primul text ii apartine lui Adrian Rugina, tobosarul trupei Bucium mort in incendiul de vineri.

UPDATE 21:56 Un incident la protest, o drona care survola piata a cazut peste multime.

UPDATE 21.48: Circa 35.000 de protestatari sunt pe străzile Capitalei, la această oră. În total, la nivelul întregii ţări sunt peste 70.000 de manifestanţi. Se striga „Daniel, Daniel, du-te dupa Viorel!”

UPDATE 21.35: La această oră sunt peste 65.000 de protestatari în întreaga ţară, din care peste 30.000 numai în Bucureşti.

Sfaturi pentru protestatari:

 

[SHARE]E important să aveți grijă de voi la protest. Trebuie să fiți un pic atenți în jur. Câteva sfaturi de urmat, aici: http://bit.ly/1MIrWU4. #colectiv

Posted by Uniți Salvăm on Wednesday, November 4, 2015

UPDATE 21.16: Conform Digi 24, la această oră sunt peste 30.000 de protestatari în Bucureşti. La nivelul întregii ţări sunt peste 60.000 de manifestanţi.

UPDATE 21.04: Protestatarii scandează „Dacă vă schimbaţi între voi, vă aruncăm la gunoi!”, „Libertate!”, „România”, „România, trezeşte-te!”. În prezent sunt peste 55.000 de români pe străzile din întreaga ţară.

Protestatarii au interpretat şi imnul României, în timpul manifestaţiilor.

UPDATE 20.49: Circa 50.000 de români au ieşit în stradă în Bucureşti şi în ţară. În Capitală, la această oră sunt peste 20.000 de manifestanţi, potrivit Digi 24. Oamenii strigă „Nu mă cumperi cu două demisii”, „Corupţia ucide”.

UPDATE 20.36: După ce la Realitatea Tv i s-a reproşat Jandarmeriei Capitalei că a transmis că în stradă au fost doar 15.000 de protestatari şi nu 32.000, cum ar fi fost, de fapt, Jandarmeria Capitalei a remis următorul comunicat:

„Referitor la solicitările mass-media în legătură cu estimarea numărului de participanți la manifestațiile care se desfășoară în București, Jandarmeria Capitalei face următoarele precizări:

1. În conformitate cu legea nr. 550/2004, privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, instituția nu are în atribuții să facă estimări publice privitoare la numărul de persoane care participă la o manifestație publică.

2. Jandarmeria Română face estimări doar în interes operativ pentru a realiza dispozitive de ordine publică adaptate la o situație concretă.

Conform Legii 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, estimarea numărului de participanți revine ca obligație legală organizatorului declarat.

3. Jandarmeria Română asigură măsurile de ordine publică tuturor cetățenilor care manifestă în mod pașnic și într-un cadru constituțional, asigurând în mod echidistant protecția participanților”.

UPDATE 20.29: Peste 18.000 de persoane protestează pe străzile din Bucureşti, conform Digi 24. Oamenii strigă „Eu cred în România”, „Iohannis, ai o singură şansă”, „Jos Parlamentul!”.

UPDATE 20.15: Potrivit Realitatea Tv, la ora actuală sunt circa 17.000 de oameni în stradă, în Bucureşti. Alte câteva mii protestează în oraşele din ţară. „E prima dată după atâţia ani în care cred în proteste. Nu mai e Roşia Montană, nu mai e Pungeşti. E o revoltă, o maturizare a acestor oameni, în marea lor majoritate tineri. Nu e o mişcare politică. Nu are lozinci, e o mişcare spontană. Nu va înceta această mişcare. S-a întâmplat un lucru extraordinar în această dimineaţă: demisia domnului Ponta, pe care eu nu vreau să o interpretez ca o presiune a lui Dragnea, a colegilor de partid, ci ca o iubire faţă de cei 25.000 de oameni care au ieşit în stradă, care sunt apropiaţi de vârsta lui, aşa vreau eu să o intrepretez. De ce? Pentru că prin demisia lui Ponta după demonstraţiile uriaşe de azi-noapte, capătă o semnificaţie extraordinară: oamenii ăştia au prins curaj, au văzut că se poate. Cei care vor veni în locul lui Ponta vor avea de furcă cu cei din stradă dacă vor fi aroganţi, cum a făcut Ponta şi ai lui. Să aşteptăm ca în urma acestor manifestaţii să vină la putere opoziţia e trist, pentru că există şi în această opoziţie tot felul de neoameni. În alegerile de anul viitor, a-i înlocui pe cei de acum cu alţii la fel, nu e o soluţie. Această mişcare spontană trebuie să-şi definească nişte lideri, un program, să-i trimită în alegerile de anul viitor, în speranţa că toate mutrele de până acum nu vor mai apărea, ci vor apărea reprezentanţii celor care au dărâmat în stradă acest zid al corupţiei şi imposturii”, a declarat Cristian Tudor Popescu, la Realitatea Tv.

„E revoluţia copiilor arşi”, astfel a definit Ion M. Ioniţă protestele din stradă.

UPDATE 20.07: O parte dintre protestatari au plecat din Piaţa Unirii şi se îndreaptă spre Piaţa Constituţiei. Cei mai mulţi au rămas însă în Piaţa Universităţii. Oamenii scandează „Parlament penal, marş la tribunal!”, „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”, „Hoţii!”, „Demisia!”. Mii de oameni protestează la această oră şi în marile oraşe ale ţării, în Timişoara, Cluj-Napoca, Craiova sau Sibiu.

UPDATE 19.55: Studenţii au anunţat că vor ieşi în stradă şi se vor alătura manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

„Uniunea Studenților din România (USR) se declară solidară în fața evenimentelor care au avut loc în ultima perioadă la nivel național.

Ne arătăm compasiunea și sprijinul fața de victimele si ranitii incendiului din clubul Colectiv cât si fata de familiile acestora și totodată sprijinim mișcarea organizată la nivel național alăturându-ne românilor din stradă!

Nu putem sta indiferenți la evenimentele care se petrec în toată țara zilele acestea, născute pe fondul unei tragedii greu de descris în cuvinte!

Incendiul care s-a produs zilele trecute ne-a demonstrat că trebuie să luăm atitudine și trebuie să condamnăm corupția din România înainte de a se mai produce un alt eveniment nefericit.

Comunicăm pe această cale că toate activitățile ce urmează să aibă loc în cadrul Festivalului UNIFEST, desfășurat în perioada 4-17 noiembrie vor avea ca principal scop sprijin material pentru victimele incendiului și familiile acestora, prin strangere de fonduri în cadrul acestora.

Totodată, ne vom concentra pe campanii umanitare prin stimularea și mobilizarea studenților să doneze sânge, încercând sa ducem și o campanie de conștientizare prin cursuri de prim ajutor.

UNIFEST 2015 este ediția care nu va mai funcționa pe tradiționalul slogan „distracție gratis, nu degeaba”, mesajul pe care îl vom transmite pe tot parcursul evenimentului fiind un apel la solidaritate și compasiune!

Nu neglijăm și faptul că sistemul care ne guvernează trebuie să ia în calcul că tinerii trebuie să conteze spre buna funcționare a tuturor mecanismelor statului și facem apel la cooptarea și consultarea noastră în toate politicile care se formulează în context național și internațional!

Transmitem sincere condoleanțe familiilor îndurerate în urma acestui tragic eveniment, compasiune și sprijin față de cei care se luptă să traiască în spitale și ne arătăm solidaritatea fața de mișcările maselor de la nivel național!

#coruptiaucide
#studentiisuntcuvoi”, se precizează într-un comunicat de presă remis B365.ro de USR.

UPDATE 19.45: Moise Guran a anunţat, pe Facebook, că s-a produs putina deruta la Universitate, dupa ce un grup de 300-500 de oameni a plecat spre Unirii, dar marea masă a Pieței Universității sta pe loc.

UPDATE 19.39: Cei circa 15.000 de protestatari ajunşi în Piaţa Universităţii au pornit spre Piaţa Unirii. Deocamdată nu se ştie dacă aceştia se îndreaptă spre Palatul Parlamentului sau spre clubul Colectiv.

UPDATE 19.10: Aproape 10.000 de manifestanţi s-au strâns la această oră în Piaţa Universităţii. Oamenii cer alegeri anticipate şi schimbarea radicală a clasei politice actuale.

UPDATE 19.00: Aproximativ 7.000 de oameni sunt în Piaţa Universităţii, în această seară, potrivit Realitatea Tv. Protestatarii au blocat din nou centrul Capitalei.

UPDATE 18.52:Circa 3.000 de persoane au ajuns până acum în Piaţa Universităţii. Şi la Cluj-Napoca oamenii au ieşit în stradă. La Cluj, cateva sute de oameni scandeaza „Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn

UPDATE 18:50 În Piaţa Universităţii se scandeaza „Toate partidele, aceeasi mizerie”, „Nu plecam acasa, mortii nu ne lasa”, „Iesiti din casa, daca va pasa”, „Ale, ale, Romania libera”, „PSD si PNL, aceeasi mizerie”, „Romania, trezeste-te”, „Colectiv”, „Vrem spitale, nu catedrale”.

UPDATE: 18.35: În prezent sunt circa 1000 de manifestanti, potrivit HotNews.ro. Deocamdata multimea este linistita. S-au aprins lumanari pe asfalt si s-au pus pozele celor decedati.

UPDATE 18:32 Pe treptele de la TNB sunt cateva zeci de persoane care scandeaza „Jos Iohannis” si „Demisia”. Sunt oameni mai in varsta, multe fete cunoscute de la protestele din 2012.

UPDATE 18:15 Numarul manifestantilor a crescut la peste 400, conform HotNews.ro.

UPDATE: 18.05: Numărul protestatarilor s-a dublat, ajungând la 200 de participanţi. 

UPDATE 18.00: Circa 100 de persoane au ajuns din nou în Piaţa Universităţii. Oamenii spun că nu se lasă intimidaţi de demisii. Mii de oameni au anunţat că vor ieşi din nou în stradă, după ce marţi au protestat circa 25.000 de persoane.

Anunţul privind întâlnirea de miercuri seară, programată începând cu ora 18.00, la fântâna din zona Universităţi, a fost făcută tot pe pagina de Facebook „Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători”, acolo unde a fost

organizat şi protestul de marţi seară, scrie Mediafax.

Iniţiatorii spun că acum bucureştenii trebuie să meargă la Palatul Cotroceni „să ceară un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici”.

„Vă anunţ că ieşirile în stradă vor avea loc în continuare. Primul pas a fost realizat. Acum, ca să putem obţine ceea ce ne dorim cu adevărat trebuie să mergem la Palatul Cotroceni să cerem un guvern bazat pe oameni specializati, Nu Politici! Pentru ca altfel în locul lor vor venii alţii mai răi sau nu decât proaspeţii demisionaţi. Vrem cu toţii la conducerea acestei ţări oameni cu pregătiri, cu idei, oameni inovatori, nu nisşe foşti securişti şi comunişti care trag cu dintii de scaune şi de bani! Lupta spre normalitate continuă!”, a scris Cătălin Adrian, care pare să fie unul dintre iniţiatorii protestului.

La rândul său, un alt organizator, Cristian Mihai, scrie: „Da, ne întâlnim la fântână, la 6”.

Pagina respectivă de Facebook este plină de mesaje şi comentarii generate de demisiile anunţate astăzi dimineaţă, ale lui Victor Ponta, respectiv Cristian Popescu Piedone.

Iată câteva dintre mesaje: „TRIUNGHIUL RUŞINII (PONTA-OPREA-PIEDONE) – ELIMINAT!” (Mihai Ionescu), „Clasa politica trebuie resetată în totalitate!” (Carmen Biea), „Românii ştiu acum că sunt o forţă, cu care politicienii nu se mai pot juca! Nimeni nu mai are vreo îndoială! (Andreea Dumitrescu), „Nu ar trebui să ne încălzească cu nimic aceste demisii. Începând de astâzi ar trebui sâ ieşim şi mai multi, să mergem la Parlament şi să cerem demisiile tuturor parlamentarilor care au dosare pe rol sau sunt cercetaţi. Pe urma trecem şi pe la DNA, CSM şi Procurorul General care trebuie să-şi facă treaba. Dacă nu, să vină alţii in locul lor. Daca renuntam acum, n-am rezolvat nimic” (Kaitar Istvan Janos), „PONTA ÎŞI DĂ DEMISIA !! Nu este destul… Dar este un început. Nu trebuie să ne oprim… Trebuie schimbată toată clasa politică şi coruptă” (Cristian Tinca).

„Oameni buni, nu vă lăsaţi păcăliţi de sentimente de îndoială. Protestul de aseară a fost unul minunat, noi toţi cei minim 25.000 am făcut istorie. 25000 de oameni, cu mic si mare, frumosi si pasnici s-au unit pentru un scop şi am arătat că se poate! Prin demisia lui Ponta, fie ea o mişcare bună de marketing sau nu, a arătat totuşi că vocea poporului nu poate să fie ignorata la nesfârşit. Doar demisia premierului nu stiu daca va schimba mare lucru, insa acum cei care ii vor lua locul si cei care sunt deja la putere stiu ca poporul are voce si nu va mai ezita sa se faca auzit!!!”, a declarat McVald Alexandru.

O altă propunere apărută printre cei care scriu pe această pagină este formarea unui nou partid, format din „oameni tineri şi corecţi”.

„Avem nevoie să ne implicam, să facem un partid, fără corupţi si coruptibili, fără cei care au mai făcut parte din alte partide anterior, fără securişti sau politologi, oameni noi, tineri, corecţi!! Asta trebuie să facem, să ne organizăm! Protestele sunt foarte valoroase!! Si trebuie sa le continuam, să fim gardienii democraţiei! Dar trebuie sa ne implicam, sa ne adunam, avem nevoie de unitate intre noi, de SOLIDARITATE!! Trebuie să formăm grupuri, să fim reprezentaţi, vocea strazii trebuie să aibă ecou la toate nivelele, în toate structurile!”, scrie Catalin Albu.

Andreea Dumitrescu continuă ideea: „Ideal este să se înfiinţeze un partid independent cu oameni de rând deştepţi, oameni de calitate şi cu decenţă, onoare şi integritate, care să nu uite de unde au plecat niciodată şi să pună ţara şi poporul înainte de propriile intese. Important ar fi ca toţi locuitorii ţării să facă acest lucru, să vadă dincolo de interesele proprii. Dacă nu facem ceva mai repede, nu vom mai avea o ţară pentru care să facem ceva. Deja ne-au vândut…”.

După cele trei zile de doliu naţional, după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelaşi gând: duşmanul comun – corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestul care a început marţi seară în Piaţa Universităţii a fost anunţat luni pe Facebook, cu mesajul „Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători” şi „Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!”.

Cookies