ARHIVA B365

PROTEST la Universitate. Câteva zeci de persoane au cerut renumărarea voturilor în sectorul 1

Clotilde Armand a venit şi ea la protestul din Piaţa Universităţii. 

„A venit si Clotilde si ne-a povestit cateva lucruri, ne-a multumit si a mers sa ia un taxi ca se grabea sa ajunga la B1, a povestit unul dintre participanti, pe pagina de Facebook a protestului.

„Cand am vazut energia, increderea si optimismul lor, am primit aceasta energie pozitiva si m-am incarcat cu aceasta energie”, a spus Clotilde Armand, care a mers apoi la B1 TV, scrie HotNews.

„Avem multe, multe sesizări care ne spun care sunt problemele, sunt multe aspecte tehnice, sunt multe lucruri care nu sunt în regulă. Eu aşa aş propune, să reluăm tot procesul în mod calm, să avem câteva zile la dispoziţie, să studiem situaţia, şi apoi dacă dl Tudorache a câştigat să fie un primar care a câştigat democratic, fără nicio pată pe alegerea lui.
Efortul implicat renumărării nu este un efort mare, este un efort mic, dar miza este extrem de importantă: procesul democratic, transparența și primăria sectorului 1. Evident că trebuia făcut!”, a scris Armand pe Facebook.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) protestează faţă de modul în care Biroul Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1 a soluţionat sesizarea prin care Clotilde Armand a cerut renumărarea voturilor în 18 secţii şi susţine că este nevoie de modificări urgente în legea electorală, care să nu mai permită suspiciuni în privinţa corectitudinii alegerilor.

„APADOR-CH protestează faţă de modul autosuficient şi străin principiilor democratice în care a procedat Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1 Bucureşti, în cazul sesizării formulate de candidata USB la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand, prin care s-a solicitat renumărarea voturilor în 18 secţii de votare din sectorul 1„, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Potrivit APADOR-CH, nu poate fi o întâmplare faptul că un candidat obţine mai puţine voturi în secţiile de votare în care nu a avut reprezentanţi, decât în secţiile unde a fost reprezentat, iar acest lucru „ţine de bunul-simţ comun”.

„Această anomalie statistică, ce stă la baza sesizării formulate de candidata Clotilde Armand, constituie un indiciu serios de neregularitate şi generează, în mod rezonabil suspiciuni cu privire la corectitudinea/exactitatea procesului de numărare a voturilor”, mai susţine Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki.

Pentru o societate democratică este esenţial ca oamenii să aibă încredere în corectitudinea procedurilor în care sunt implicaţi şi care le afectează viaţa, punctează APADOR-CH.

Asociaţia constată că, în loc să acţioneze pentru înlăturarea suspiciunilor, „respectivul biroul electoral a preferat soluţia comodă de a «nu se complica» şi de a lăsa situaţia nelămurită, respingând sesizarea”.

„APADOR-CH atrage atenţia că este nevoie de modificări legislative urgente în legislaţia electorală, care să nu mai permită sub nicio formă ca suspiciuni vădit întemeiate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral să fie ignorate de entităţile publice, cu consecinţa creării unui sentiment de neîncredere în corectitudinea alegerilor”, mai scrie în comunicat.

Asociaţia susţine că procedurile prevăzute de legea electorală trebuie puse în acord cu principiile societăţii democratice. De aceea, legea electorală nu ar trebui să prevadă o procedură „încâlcită, restrictivă şi excesiv de grăbită, care, din aceste motive, permite ca situaţii de o inechitate evidentă să poată fi ignorate de entităţile implicate în procesul electoral”, mai arată APADOR-CH.

Biroului Circumscripţiei Electorale Nr. 1 – Sector 1 a respins întâmpinarea prin care Clotilde Armand a cerut renumărarea voturilor în 18 secţii de votare, motivând că este vorba de o contestaţie, care nu poate fi soluţionată, potrivit legii, de Biroul Electoral, şi, în plus, formaţiunii politice i-au fost asigurate toate condiţiile legale de reprezentare în cadrul procesului electoral.

Preşedintele USB, Nicuşor Dan a anunţat, miercuri, că va cere Autorităţii Electorale Permanente să permită accesul la sacii cu buletine de vot pentru a putea fi verificat modul în care au fost numărate voturile pentru Clotilde Armand, candidata partidului la Primăria Sectorului 1.

În paralel, Uniunea Salvaţi Bucureştiul continuă demersurile în justiţie pentru a obţine renumărarea voturilor.

„Vom cere judecătorilor de la Judecătoria Sectorului 1 să dispună renumărarea voturilor”, a spus Nicuşor Dan. Acesta susţine că USB nu cere un lucru extraordinar, el amintind că şi la ultimele alegeri prezidenţiale din Statele Unite s-a dispus renumărarea voturilor din statul California. „Nimeni n-a spus că-i o problemă de democraţie în Statele Unite”, a spus liderul USB.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button