ARHIVA B365

Protest la Muzeul Ţăranului. Directorul, acuzat de însuşirea unui premiu câştigat de instituţie

Se menţine situaţia de protest şi sunt aduse noi dovezi în sprijinul ideii unui management defectuos la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Noua scrisoare deschisă a cercetătorilor Muzeului adresată ministrului Culturii Corina Şuteu, reaminteşte abuzurile manageriale ale directorului interimar Virgil Niţulescu şi aduce în discuţie suspiciunea însuşirii personale de către acesta a premiului Societăţii de Radiodifuziune în valoare de 1500 ron, scrie Mediafax.

Iată constatările şi revendicările cuprinse în scrisoarea cercetătorilor MNŢR:

– „Directorul interimar Virgil Niţulescu a transformat Consiliul de Administraţie al MNŢR dintr-un organism deliberativ (aşa cum stipulează art. 11 pct. 5. alin. b) din ROF) într-unulconsultativ.”

– „Prin desfăşurarea unui număr de activităţi fără avizul şi împotriva deciziei unanime a Consiliului de Administraţie şi consultarea Consiliului Ştiinţific, a prejudiciat desfăşurarea activităţilor specifice ale instituţiei, situaţie ce s-a perpetuat în ultimii ani.

– „De asemenea, semnalăm că urmare a controlului Curţii de Conturi a României pentru perioada 2013-2015, a rezultat un raport care arată deficienţe în manageriatul MNŢR”

– „În urma consultării declaraţiei de avere pentru anul 2015 a domnului Virgil Ştefan Niţulescu am constatat la rubrica venituri din activităţi independente suma de 1.500 lei reprezentând o colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune. Cum deja existau suspiciuni privitoare la destinaţia premiului pentru Educaţie acordat MNŢR pentru organizarea Atelierului de Creativitate în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural din 23 martie 2015, am făcut o serie de demersuri pentru a încerca să lămurim această problemă. Managerul SRR a răspuns solicitării noastre astfel: „…în legătură cu premiul oferit Muzeului Naţional al Ţăranului Român la Gala Premiilor Radio România Cultural în anul 2015, vă comunicăm că acesta este evidenţiat în contabilitatea SRR după cum urmează: 1. Plachetă/mapă; 2. Premiu în valoare de 1.500,00 lei, net, înmânat domnului Virgil Ştefan Niţulescu.” Deci, premiul este oferit instituţiei MNŢR şi nu managerului său, cu titlu personal, pentru că răsplăteşte eforturi instituţionale şi nu personale.”

– După susţinerea concursului de proiecte de management pentru MNŢR, a avut loc revocarea din componenţa Consiliului Ştiinţific a profesorului Zoltan Rostas, fără o decizie discutată şi avizată în Consiliul de Administraţie. Decizia unilaterală a managerului interimar ridică semne de întrebare pentru că vine după ce domnul profesor Zoltan Rostas a făcut parte din componenţa comisiei de evaluare a proiectelor de management organizat de Ministerul Culturii, comisie contestată de către domnul Virgil Ştefan Niţulescu.”

Reamintim că această analiză a activităţii manageriale a directorului Virgil Niţulescu şi starea de protest permanent a grupului de cercetători ai MNŢR au devenit active odată cu suspendarea de către ministerul Culturii a rezultatului concursului pentru ocuparea poziţiei de manager.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button