Protest la Ministerul Economiei faţă de concedierile de la Şantierul Naval din Mangalia

11 iun. 2021
69 Afișari
Protest la Ministerul Economiei faţă de concedierile de la Şantierul Naval din Mangalia

Protest la Ministerul Economiei. Angajaţii de pe Şantierul Naval din Mangalia protestează, vineri, în faţa Ministerului Economiei, fiind supărați că 228 de persoane urmează fie concediate.

Protest la Ministerului Economiei faţă de concedierile de la Şantierul Naval din Mangalia.

Deşi s-au primit asigurări constante din partea autorităţilor române că nu vor exista concedieri colective în cadrul şantierului naval Damen Shipyards Mangalia, sindicaliştii au fost informaţi că 228 de persoane îşi vor pierde locul de muncă.

„Această situaţie trebuie interpretată în condiţiile în care acţionarul majoritar, statul român, s-a angajat să protejeze interesul naţional şi forţa de muncă înalt calificată existentă în cadrul companiei ori în acest moment interpretăm că sunt preferaţi lucrători din Vietnam şi de la Galaţi”, arată BNS.

Sindicaliştii mai spun că angajamentele asumate de acţionari nu au fost respectate, numărul comenzilor este foarte redus, iar obiectivele cu privire la creşterea semnificativă a numărului de angajaţi au ca finalitate concedieri colective.

Potrivit BNS, managementul şantierului nu fructifică avantajele competitive de care dispune şantierul naval din Mangalia în condiţiile în care în anii anteriori acesta era lider la nivelul Uniunii Europene pe segmentul de nave comerciale, astfel că de la 10 nave pe an, în momentul de faţă nu mai sunt livrate nici măcar 3 nave pe an.

„Protestăm pentru că în momentul de faţă şantierului naval Damen Shipyards Mangalia i se aplică prevederile Ordonanţei nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare situaţie care afectează semnificativ negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate. Numărul salariaţilor a scăzut constant, în momentul de faţă ajungând la 1935 de persoane. Scăderea încrederii în viitorul şantierului, nivelul salarial redus, deloc competitiv în comparaţie cu alte şantiere navale din Europa au constituit motivaţii puternice pentru salariaţii din Damen Shipyards Mangalia care, săturaţi să mai aştepte, şi-au căutat viitorul în alte părţi sau au incetat activitatea. De asemenea, pe platforma societăţii îşi desfăşoara activitatea un număr de aproximativ 500 de salariaţi ai firmelor subcontractoare cât şi aproximativ 270 de salariaţi delegati de la Damen Galati. În tot acest context statul va face ce ştie mai bine la Damen Shipyards Mangalia şi anume restructurare prin concediere”, spun, conform RomâniaTV, sindicaliştii.

Protest la Ministerul Economiei. Ce solicită sindicaliștii

Aceştia solicită adoptarea unor măsuri de evitare a restructurării forţei de muncă din cadrul şantierului naval Damen Shipyards Mangalia, acordarea unei priorităţi semnificative propriilor salariaţi şi reducerea lucrului cu entităţile subcontractoare; implicarea acţionarilor societăţii Damen Shipyards Mangalia pentru contractarea de noi comenzi de construcţii de nave, reparaţii, reconversii nave pentru asigurarea frontului de lucru corespunzător capacităţii de producţie de care beneficiază şantierului naval din Mangalia şi reducerea fiscalităţii la nivelul sectorului construcţii nave în vederea asigurării unui nivel de competitivitate adecvat realităţilor pieţei globale dar şi a unei rezilienţe conforme cu provocările societale viitoare.

De asemenea, sindicaliştii solicită respectarea obiectivelor regăsite la nivelul contractului de management precum şi a planurilor operaţionale agreate, făcând referire la angajamentul cu privire la atingerea numărului de 3.000 de salariaţi în cadrul Damen Shipyards Mangalia.

Protestul are loc vineri, între orele 12 – 14 în faţa Ministerului Economiei.

Sursa foto: RomâniaTV

Cookies