ARHIVA B365

Protest la metrou: muncitorii de pe magistrala 5 au întrerupt lucrul

Muncitorii spun că nu şi-au mai primit lefurile din luna iulie. Pentru a face rost de bani, unii sunt nevoiţi să doneze sânge. „Un muncitor n-are bani de pâine. A donat sânge ca să ia bonuri şi să dea mâncare la copii”, a spus unul dintre protestatari citat de rtv.net.

„Murim de foame în casă. N-avem lumină plătită, n-avem nimic. Mi-au tăiat curentul pentru că am datorii de 8,5 milioane de lei vechi”, a spus altul.

În plus, angajaţii spun că lucrează în condiţii greu de imaginat. „Pe căldurile alea toride, beam apă fiartă. Ne-au cazat în grajd. Eu, ca şofer, am dormit pe scaun două săptămâni, cu picioarele pe volan”, s-a plâns alt muncitor.

Oamenii se plâng că de trei luni primesc doar promisiuni că vor încasa banii. Reprezentanţii firmei care execută lucrările nu au vrut să ofere nicio reacţie şi, mai mult, au dat afară de pe şantier echipa România TV care a venit să relateze despre protest.

În urma rectificării bugetare din luna august 2012, sumele alocate pentru proiectul „Magistrala V. Drumul Taberei-Universitate” au fost reduse cu mai mult de jumătate, respectiv de la 380,9 milioane de lei la 178,9 milioane de lei. Cu toate acestea, Metrorex a susţinut în repetate rânduri că sunt suficienţi bani pentru lucrările programate în acest an.

Mai mult decât atât, sindicaliştii Metrorex au ameninţat că vor intra în grevă de solidaritate alături de RATB. Nemulţumirile acestora pleacă de la faptul că premierul Victor Ponta a anunțat că vrea să treacă metroul în subordinea Primăriei Municipiului București, fără a da însă detalii despre cum va fi pusă în practică această mutare. 

Licitaţia pentru executarea lucrărilor la magistrala 5 de metrou a fost câştigată de asocierea de firme ASTALDI (Italia) – FCC Construccion (Spania) – Delta ACM (România) – AB Construct (România). 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button