ESENTIAL

Protest la -3 grade Celsius: „Nu fi un ucigaş!”

Cu toate că mitingul din faţa Palatului Parlamentului a fost anunţat pentru ora 13:00 acesta a început mult mai târziu, din cauza unui alt protest – €“ cel al foştilor militari. În ciuda faptului că cele două manifestaţii nu au avut nicio legătură, nici măcar în privinţa locului de desfăşurare, autorizaţia emisă de municipalitate a fost modificată pe ultima sută de metri, astfel că mitingul iubitorilor de animale a început cu două ore mai târziu.

Aproape 400 de persoane se aflau la ora 15:00 în faţa Palatului Parlamentului. Echipaţi cu pancarte, manifeste şi fotografii cu câini maltrataţi, protestatarii au încercat să tragă un semnal de alarmă cu privire la un proiect de act normativ, aflat în analiză la Comisia de Administraţie Publică din Cameră Deputaţilor. Proiectul (în fapt, câteva amendamente la o lege aflată deja în dezbatere) cuprinde soluţii pentru problema câinilor maidanezi cu care iubitorii de animale nu sunt de acord.

Protestatarii susţin că actul normativ are girul prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaei, dar şi al parlamentarilor PDL. „Prefectul Capitalei, în urmă cu mai mult de 7 luni de zile a propus un set de amendamente, profitând de faptul că există un proiect legislativ care trecuse de Senat. A venit cu un set de amendamente la Comisia de Administraţie Publică din Cameră Deputaţilor care a fost însuşit de grupul parlamentar PDL prin care se doreşte, între altele, reitroducerea eutanasiei”, a declarat pentru B365.ro Carmen Arsene, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.

Aceasta susţine că practica, pe lângă faptul că este barbară, este foarte costisitoare: „E extrem de scump să eutanasiezi un câine. Numai în Capitală s-au cheltuit peste 13 milioane de euro pentru a eutanasia câinilor de-al lungul timpului. În jurul maidanezilor s-a creat o industrie de făcut bani. Deja recunostem cu toţii lucrul ăsta. Acesta este interesul pentru care se insistă pe această metodă(n.r. – eutanasie) care s-a dovedit a fi ineficienta”, a arătat oengista.

Concret, între amendamentele prefectului, se număra separarea câinilor pe categorii şi eutanasierea acestora în funcţie de anumiţi factori.

Astfel, cei bolnavi incurabil ar trebui separaţi de cei de cei tratabili şi cei agresivi de cei neagresivi. În urma acestei selecţii ar urma sterlizarea, vaccinarea, deparazitarea şi microciparea maidanezilor. Apoi, aceştia vor fi ţinuţi timp de 7 – 14 zile în adăpost, iar, dacă în aceast perioadă nu vor fi adoptaţi, vor fi eutanasiaţi.

Proiectul legislativ, la care prefectul a venit cu amendamente, este aprobat de Senat, dar de trei ani de zile este blocat la Comisia de administraţie publică din Camera Deputaţilor.

La un pas de scandal în toată regula

Protestul iubitorilor de animale nu a fost lipsit de incidente. Un grup de tineri s-a manifestat zgomotos faţă de modul în care aceştia au ales să-şi apere cauza. Ei s-au arătat nemulţumiţi că imaginile cu câinii maltrataţi, lipite pe pancarte, sunt folosite să sensibilizeze opinia publică şi au subliniat că problema maidanezilor nu se rezolvă protestând în stradă. „Nu mai omorâţi porcii!!!”, a strigat sarcastic unul din tineri. A fost necesară intervenţia unei echipe de jandarmi pentru a calma spiritele.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button