Protest la București: Violatorii sunt ajutați să scape de închisoare prin legea medierii

de:
29 ian. 2013
3 Afișari
Protest la București: Violatorii sunt ajutați să scape de închisoare prin legea medierii

Iniţiatoarea noii legii a medierii este Alina Gorghiu, deputat PNL. Ordonanţa de urgenţă OUG 90/2012 a făcut legea medierii mult mai restrictivă: se stipulează că medierea poate fi refuzată, dar numai după ce reclamantul participă la o şedinţă de informare privind avantajele acesteia. „Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea”. Aşadar , după prezentare, dacă victima nu acceptă medierea, mediatorul emite un certificat de informare care trebuie prezentat la tribunal. Fără acest certificat, acţiunea în instanţă va fi respinsă.

Conform acestei legi, atât conflictele care intră în categoria dreptului civil (neînţelegeri în contracte de vânzare-cumpărare, moşteniri, accidente uşoare) cât şi cele care intră în categoria dreptului penal (lovire, vătămare corporală, violare de domiciliu, violarea secretului corespondenţei, viol, furtul pedepsit la plângerea prealabilă, abuzul de încredere, gestiune frauduloasă, distrugere, abandonul de familie, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului) vor putea fi soluţionate de autorităţi, dacă nu se sesizează din oficiu, numai în baza unei plângeri depuse după ce victima a fost obligată să meargă la un mediator, care îi expune avantajele de a recurge la mediere în locul instanţei de judecată.

De asemenea, dacă victima acceptă procesul de mediere, în cazul faptelor penale, plângerea prealabilă în baza căreia poliţia acţionează este retrasă (mai puţin dacă este vorba de o crimă), iar victima stabileşte la cât se ridică prejudiciul suferit- poate fi vorba de o sumă de bani sau de simple scuze.

Legea Medierii a fost făcută la iniţiativa unei femei politiciene, deputata Alina Gorghiu de la PNL, și a primit avizul favorabil al Comisiei pentru Egalitate de Şanse pentru Femei şi Bărbaţi de la Camera Deputaţilor. 

Feministele vor protestaîn Piața Sf. Anton: ” Statul validează ideea conform căreia violul poate fi cumpărat”

Protestul împotriva includerii violului în Legea Medierii va avea loc pe 1 februarie,  începând cu ora 18.00, în Piaţa Sfântul Anton (Centrul Vechi, în spatele Hanului Manuc), deoarece Primăria Capitalei nu a aprobat ca locaţie pentru protest Piaţa Universităţii.

Organizatorii protestului sunt: Asociaţia FRONT, Centrul FILIA, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul Euroregional Pentru Iniţiative Publice, Asociaţia Transcena şi Grupul de Intervenţii Feministe.

Motivaţia iniţierii protestului, expusă pe pagina de facebook care-l promovează:

Prin includerea violului în Legea Medierii se dă încă un semnal de permisivitate faţa de o faptă penală gravă şi i se creează violatorului condiţiile legale să scape de pedeapsă.Acest tip de agresiune a devenit aproape o normalitate, necontestată cu adevărat de nicio politică şi de nicio instituţie a statului.

Iar pentru victime este cu siguranţă o fatalitate: depunerea unei plângeri în contextul şi în sistemul judiciar actual reprezintă o nouă agresiune şi o nouă traumă căreia victima trebuie să-i facă faţă.
Toate acestea pe fondul unei culturi a violenţei care ne sufocă: bancuri despre viol, tabloide şi emisiuni TV în care violul este tratat ca divertisment şi batjocură la adresa femeilor, folosirea unui limbaj pseudo-pornografic în relatările despre viol, insinuând că victima minte sau inventează. În România violul a ajuns o glumă. Victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate şi stigmatizate. Li se spune că „au făcut ele ceva”, că s-au îmbrăcat şi comportat provocator, că au mers pe stradă la ore nepotrivite. Această mentalitate este prezentă inclusiv în sistemul judiciar. Să ne aducem aminte de cazul expertului criminalist Prof. Univ. Dr. Tudorel Butoi: „Majoritatea femeilor agresate pe stradă şi-au provocat agresorii cu un comportament de piţipoancă şi un caracter de leliţă balcanică, ar trebui să fie atente cu cine umblă şi cu cine intră în vorbă, nu să dea buzna la poliţie că au fost violate” (într-o declaraţie la Realitatea TV în 2010).

Rezultatul? În România are loc un viol la 4 ore, conform statisticilor Poliţiei Române. Neoficial cazurile sunt mult mai multe, pentru că victimele nu îndrăznesc să raporteze agresiunea.

Luna aceasta, vicepreşedintele Consiliului Medierii, dl Zeno Şuştac, a declarat: “De multe ori violul este folosit ca modalitate de şicanare pentru a leza imaginea celui acuzat”. Un alt mediator, Pepi Mustăţeanu, într-o discuţie pe facebook în care încerca să argumenteze favorabil această lege, a declarat în calitatea sa de mediator: “… ce facem când autorul violului este soţul victimei? Destramăm familia condamnând soţul? Ce facem când plângerea de viol este obiect de şantaj al prostituatei neplătite? Ce facem când plângerea este un moft al logodnicei pentru a obţine căsătoria? Să condamnăm toţi bărbaţii împotriva cărora s-a depus o plângere de viol? Sau să îi ardem pe rug?”

Aceste declaraţii sunt foarte grave. Demonstrează mentalitatea defectuoasă cu care sunt înzestraţi cei ce vor ajunge să medieze inclusiv cazurile de agresiune sexuală. Arată prejudecăţile sexiste, o totală lipsă de consideraţie pentru suferinţele victimelor, acordarea încrederii din oficiu agresorului şi suspiciunea automată faţă de reclamantă.

De ce statul consideră necesar să le le pună pe victime să vină în contact cu astfel de persoane? Victimele nu au nevoie de o povară birocratică în plus, nu au nevoie să stea în faţa unor mediatori nepregătiţi şi, cel mai probabil, ne-simpatetici sau chiar ostili intereselor lor.” 

La evenimentul de pe Facebook şi-au anuntat participarea, până acum, în jur de 650 de persoane. 

Cerinţele protestarilor sunt:

Cerem eliminarea violului din Legea Medierii. Medierea nu face decât să perpetueze mentalitatea că aceste fapte nu sunt atât de grave, că se poate cădea la pace cu agresorul, că agresorul îşi poate cumpăra libertatea şi poate continua să agreseze nestingherit.

Solicităm înfiinţarea de centre de urgenţă pentru victimele violului şi formarea unui personal specializat în problematica agresiunilor sexuale care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.

Cerem ca statul să transmită un semnal de toleranţă-zero în ceea ce priveşte cazurile de viol şi violenţă sexuală. Aşteptăm de la statul român o poziţie clară şi asumată: violul este o crimă.

Singurul vinovat al acestei crime este violatorul. Violatorul trebuie pedepsit în orice context şi în orice circumstanţă.”

Organizatorii protestului au creat şi o petiţie online pentru eliminarea violului din Legea Medierii. Puteţi semna petiţia aici.

Cookies